nieuws

Certificering beton opnieuw uitgesteld

bouwbreed

den haag – De betonmortelindustrie krijgt langer de tijd voor het certificeren van bouwstoffen. Eerder gaf minister Pronk(milieu) al uitstel voor een periode van twee jaar tot juli 2002. Gisteren deed hij in de Tweede Kamer de toezegging dat hij de periode wil verlengen en dit keer met meer dan twee jaar.

De minister wil de periode weer verlengen, omdat veel bedrijven in de betonmortelindustrie geen geld hebben voor het certificeren van bouwstoffen. In de afgelopen jaar is naar een andere oplossing gezocht, maar die is niet gevonden. De sector dankt het uitstel aan een motie van VVD-kamerlid Udo die hij al in 1998 indiende. Hij vreesde voor verlies aan concurrentiekracht voor het midden- en kleinbedrijf. Dat moeten hoge kosten maken voor het verkrijgen van een certificaat dat de bouwstof voldoet aan de milieueisen. Pronk heeft tot nu toe alleen de kleinere bedrijven in de betonmortelindustrie uitstel verleend. De Kamer ziet het liefst uitstel voor het hele midden- en kleinbedrijf. De bewindsman vindt dat niet nodig. Hij heeft van andere sectoren nog geen signaal gehad. Hij waarschuwde wel meteen dat hoe meer signalen nu binnenkwamen, hoe korter de termijn van uitstel zal zijn. VVD’er Klein Molekamp vroeg daarop of de minister wel luistert naar zakelijke argumenten van eventuele nieuwe sectoren die zich melden met problemen.

Incidenten

Pronk uitte wel zijn zorg over het aantal incidenten met bouwstoffen. De certificaten zullen daarom nog beter worden gecontroleerd door zijn VROM-Inspectie. Ook andere bevoegde instanties moeten beter gaan handhaven. Volgens minister Pronk moeten gemeenten dat kunnen. Hij overlegt nog met hen en andere instanties over de verdere invulling van het Bouwstoffenbesluit. Naar verwachting is aan het eind van het zomerreces het kabinetsstandpunt over het besluit af, na nog enkele evaluaties en overleggen met de verschillende belanghebbenden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels