nieuws

Cao-conflict op scherp

bouwbreed

den haag – De voortdurende stakingsacties in de bouw dreigen te ontaarden in harde confrontaties op bouwplaatsen. Op een werk in Assen raakten de gemoederen donderdag al flink verhit nadat er vier stakingsbrekers waren aangetroffen. ‘De sfeer wordt grimmiger’, geven zowel de vakbonden als werkgeverskoepel AVBB toe.

Uit het hele land komen signalen dat de spanningen hun kookpunt bereiken, zeggen de bouwbonden. In Tilburg dreigt volgens hen een hard treffen met Koninklijke Volker Wessels Stevin-dochter Stam+de Koning. Het bouwbedrijf wil op een werk in de Brabantse stad stakende bouwvakkers vervangen door zzp’ers. ‘De stakers in Tilburg hebben te horen gekregen dat ze maandag niet meer terug hoeven te komen omdat hun plaats wordt ingenomen door zzp’ers’, zegt woordvoerder J. Bos van FNV Bouw. Hij wijst de handelwijze van de aannemer krachtig af. ‘Tegen dit soort vormen van verkapt ontslag zullen wij in verweer komen. Maandag gaan we daarom proberen de zzp’er van het werk af te houden.’ De vakbonden hebben geen goed woord over voor stakingsbrekers, ook wel onderkruipers genoemd. ‘Ze proberen een slaatje te slaan uit de huidige situatie, maar gooien ondertussen roet in het eten van de stakende bouwvakkers. We zullen deze lieden zeker opzoeken en ze vragen zich solidair te verklaren met hun stakende collega’s.’ In Assen troffen kaderleden afgelopen donderdag al vier stakingbrekers aan op een werk van de Bladelse aannemer Huybregts. Dat leidde tot een opstootje. ‘Het project was net in staking gegaan’, weet actiecoördinator B. Buwalda. ‘Hoewel Huybregts wist dat het een besmet werk was, zijn er toch twee timmerlieden van Top Timmerwerken en twee metselaars van ’t Bolwerk op gezet. De uitvoerder weigerde vervolgens opdracht te geven het werk neer te leggen. Na overleg met de opdrachtgever en Top Timmerwerken is dat toch gebeurd.’ Een woordvoerder van bouwbedrijf Huybregts wilde vrijdag niet veel ruchtbaarheid geven aan het incident in Assen. ‘Sommige werknemers willen staken, anderen niet. Dat moeten we respecteren in een democratisch land.’

Effect

De inzet van stakingbrekers bewijst volgens de vakbonden dat de stakingsacties hun vruchten afwerpen. Bos: ‘Werkgevers hebben tot nu toe altijd volgehouden dat de stakingen hen niet echt raken. Maar ik denk dat wel duidelijk is dat werkgevers steeds meer onder druk komen te staan.’ Dat blijkt volgens de woordvoerder ook uit de vele berichten die bij de bonden binnenkomen over intimiderende werkgevers. ‘Onlangs nog hebben aannemers Hurks en BMV hun werknemers laten weten dat de stakingen hen handen vol met geld kosten. De bouwvakkers werden daarom verzocht snel weer aan de slag te gaan.’ Op de elfde stakingsdag legden ruim drieduizend bouwvakkers het werk neer. Een oplossing voor het cao-conflict lijkt inmiddels verder weg dan ooit. Cao-onderhandelaar D. van Haastert van FNV Bouw zei vrijdag pas een uitnodiging van de werkgevers te accepteren als daaruit blijkt dat ze niet eerst een akkoord over de reisurenregeling willen. ‘Ik wil minimaal eerst negen andere cao-zaken behandelen.’ Het AVBB reageerde woedend: ‘Het aanpassen van de reisurenregeling lijkt zo langzamerhand onbespreekbaar.’

Reageer op dit artikel