nieuws

Brussel zet fabrikant Ytong op eigen benen

bouwbreed Premium

vuren – In afwachting van een koper functioneert betonfabrikant Ytong Nederland voorlopig onder eigen vlag. De tijdelijke zelfstandigheid heeft de producent van cellenbeton te danken aan een ingreep van de Europese Commissie.

Het losweken van Ytong Nederland is het gevolg van de wijze waarop Brussel instemming verleent aan de overname van de Ytong Holding door Franz Haniel. De Commissie gaat akkoord met de verkoop mits Ytong Nederland in andere handen overgaat. Met de voorwaarde wil Brussel voorkomen dat Franz Haniel een te sterke vinger in de pap krijgt van de kalkzandsteenindustrie. Haniel stelt een beheerder aan die tijdelijk verantwoordelijk is voor de belangen van Ytong Nederland. Met de komst van de nieuwe functionaris is Ytong Nederland niet langer verantwoording schuldig aan het hoofdkantoor van de Ytonggroep in München.

Overtuigd

De directies van Haniel en Ytong benadrukken dat de wijzigingen geen nadelige gevolgen hebben voor de medewerkers en klanten in Nederland. Haniel is overtuigd dat na afronding van een speciaal onderzoek van de Europese Commissie naar verstrengelingen in de kalkzandsteenindustrie, Ytong Nederland alsnog deel zal gaan uitmaken van de Ytonggroep. De aarzelingen van Brussel zijn ingegeven door het aandeel van 50 procent dat Haniel heeft in het CVK Kalkzandsteen. Ytong is de enige Nederlandse fabrikant van cellenbeton. De producten worden toegepast in gevels, daken en wanden. Naast het hoofdkantoor in Vuren heeft Ytong fabrieken in Landgraaf en Meppel.

Reageer op dit artikel