nieuws

Bouwer hoort dood door schuld eisen

bouwbreed

haarlem – Bouwbedrijf Witkamp hoorde vrijdag een boete van 20.000 euro en publicatie van het vonnis in Cobouw tegen zich eisen. De officier van justitie acht dood door schuld bewezen bij het ongeluk met betonplaten op 20 februari 2001 in Monnikendam. Ook verantwoordelijk uitvoerder B. wordt dood door schuld verweten.

Zowel het bouwbedrijf als de uitvoerder stonden vrijdag gelijktijdig terecht voor het ongeval. Bij de bouw van twee blokken seniorenwoningen en kantoren veroorzaakte een losgeraakte betonplaat van 9000 kilo een enorme ravage, waarbij een dodelijk slachtoffer en twee zwaargewonden waren te betreuren. Een 51-jarige bouwvakker uit Purmerend werd verpletterd. De twee andere gewonden kwakkelen nog steeds met hun gezondheid. De chauffeur van de vrachtwagen die de betonplaten had afgeleverd, ontsnapte op het nippertje aan de dood. Zowel het onderzoek van de Arbeidsinspectie als dat van Aboma/Keboma wees uit dat het ontbreken van een deugdelijke constructie de hoofdoorzaak van de vallende plaat was. Niet helemaal duidelijk is welke betonplaat als eerste losraakte. De constructeur had voor de bevestiging ‘demu-ankers’ en hoeklijnen voorgeschreven. De bestelde betonplaten bleken echter niet te passen en in overleg met de werkvoorbereider werden daarvoor in de plaats de veel minder stevige ‘clickerbouten’ gebruikt. Na het ongeluk is berekend dat in het meest gunstige geval de constructie anderhalf keer te zwaar was belast. Uitvoerder B. zegt daar niet van op de hoogte te zijn geweest en heeft nagelaten zelf de tekening naast de uitgevoerde werkzaamheden te leggen. In ieder geval heeft hij op geen enkele manier gemeld dat er problemen waren met de constructie. Ook in het summier bijgehouden logboek ontbreekt daarvan elk spoor.

Grove fouten

B. was eind januari 2001 op non-actief gesteld na een conflict over zijn salaris en heeft niets overgedragen aan zijn opvolger. Wel heeft de aannemer 7 februari zelf een deel van het werk in blok B stilgelegd, omdat bij een controle de constructeur grove fouten constateerde in de constructie. Nog geen twee weken later gebeurde het noodlottige ongeval in blok A. De officier verwijt de uitvoerder onvoorzichtigheid en slordigheid. Hem wordt dood door schuld ten laste gelegd met een lichte mate van opzet. Tegen de man is 360 uur onbetaalde arbeid geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Vrij bijzonder is dat ook het bouwbedrijf dood door schuld wordt verweten, omdat de Arbeidsomstandighedenwet op diverse fronten is overtreden. De rechters doen over enkele weken uitspraak.

Reageer op dit artikel