nieuws

Bouwbranche moet standaardisatie afdwingen

bouwbreed Premium

utrecht – De bouwsector zal moeten overgaan tot het afdwingen van een standaardisatie van productomschrijvingen bij zowel de fabrikant als de handel, om de toenemende concurrentiedruk aan te kunnen. BuildingPlaza ondersteunt bedrijven hierbij, maar het loopt volgens directeur M. Wijnen op tegen een muur van non-standaardisatie.

BuildingPlaza begeleidt als dienstverlenende inkooporganisatie de Aan de Stegge Verenigde Bouwbedrijven (ASVB). Deze koepel uit Deventer bestaat uit twintig zelfstandige bedrijven. De ASVB is ervan overtuigd dat als alle partijen in de bouwkolom samenwerken onder regie van een bouwprocesmanager – die alle facetten van het bouwproces beheerst – dit zal resulteren in tevreden klanten, een veel hogere winstmarge en minder tot geen bouwfouten. Wijnen: ‘BuildingPlaza begeleidt en ondersteunt dit veranderproces en verschijnt in beeld op het moment dat het inkooptraject op gang komt. We proberen de samenwerking met de toeleveranciers efficiënter in te richten via een digitale etalage waarin de productomschrijving is gestandaardiseerd en via een goede communicatie. Nu regelt iedereen zijn eigen inkoop, waarbij hoofdzakelijk op de prijs wordt ingekocht. Terwijl uit onderzoeken onder diverse bouwbedrijven blijkt dat het om veel meer gaat. Wij hebben samen met bouwbedrijven een selectie van toeleveranciers gemaakt. Behalve naar de prijs kijken we ook welke service ze verlenen en of ze een landelijk netwerk hebben. Je kunt er veel meer kennis uithalen, het logistiek beter afstemmen, ook waar het om informatietechnologiesystemen gaat.’

Overtuigd

Het standaardiseren van de productomschrijving blijkt lastig. zo ervaart Wijnen. In de bouw gaat het elke keer om een ander project, andere materialen, andere leveranciers. ‘Standaardisatie levert bij de handel en fabrikant nog veel onduidelijkheden op. Hierdoor lopen we tegen een gigantische muur op van de non-standaardisatie. Bovendien hebben bouwbedrijven niks te vertellen. Ze kunnen het niet afdwingen zoals de auto-industrie, omdat zelfs de grootste bouwers van Nederland geen marktaandeel hebben en dus niets te vertellen hebben. Vandaar de noodzaak om samen te werken.’ Wijnen meent dat de handel nog onvoldoende overtuigd is van het probleem dat BuildingPlaza schetst. ‘De handel zegt de informatie immers al digitaal aan te bieden. Dat klopt ook wel, maar iedereen heeft zijn eigen website met een compleet andere beschrijving van hetzelfde product. Daar kan een bouwbedrijf geen wijs uit worden. De informatie is bovendien niet integreerbaar met back office-systemen (bijvoorbeeld calculatie- en tekenpakketten) van de bouwbedrijven. Dat zal zo blijven, tenzij de sector besluit tot een gestandaardiseerde productomschrijving. Softwareleveranciers gaan pas investeren als afzet gegarandeerd is.’

Fabrikant

Op zijn beurt heeft de handel precies hetzelfde probleem met de fabrikant, die nog minder weet wat de bouwbedrijven willen. Wijnen: ‘Ook fabrikanten zouden hun productinformatie moeten afstemmen op de bouwbedrijven. Die vraag krijgen ze ook van de handel, niet van één maar van vijftig. De fabrikant wordt dus ook knettergek.’ Als iedereen dan zo knettergek wordt, waarom is men gisteren dan niet met standaardiseren begonnen? ‘Omdat er binnen de bouwbranche geen enkele partij is die voldoende omvang of gezag heeft om een standaard af te dwingen’, verklaart Wijnen. ‘Er is niemand die als bouwbedrijf tegen een toeleverancier kan zeggen: ik werk niet meer met jou als je niet zo en zo aflevert. Dat is de reden waarom we nu samenwerken met Koninklijke Volkers Wessels Stevin en Ballast Nedam, dan maak je in elk geval tot een bepaalde groep nog een vuist en schep je duidelijkheid.’

Kortzichtig

De handel heeft ook hiervoor zelf nog geen evenwichtige oplossing gevonden, zo blijkt uit het bezoek dat BuildingPlaza, KVWS en Ballast Nedam aan zes handelaren brachten. ‘Ze zeggen allemaal: ja, zo zou het moeten, en wijzen vervolgens naar collegabedrijven die zover nog niet zijn of naar een bouwbedrijf dat zijn afspraak niet nakomt. Dit is te kortzichtig, je moet het als toeleverancier niet doen voor alleen ASVB, KVWS of Ballast Nedam. Je moet erin investeren om als handelaar je eigen proces te optimaliseren en zodoende de toegevoegde waarde te verhogen. Maar iedereen is bang om geld te investeren voor andermans portemonnee. En dan gebeurt er weer niks’, concludeert Wijnen. Overigens niet onlogisch, voegt Wijnen er meteen aan toe. ‘Handelaren hebben al geïnvesteerd in het definiëren van HCP-EDI Bouw-berichten. Ondanks al deze inspanningen, worden er nog nauwelijks producten digitaal besteld. Nu komen wij met de mededeling dat HCP-EDI Bouw alleen maar berichten standaardiseert, hoe kun je nu een product digitaal bestellen als je het product niet kunt selecteren? Als oplossing opperen de handelaren gebruik te maken van hun productenbibliotheek. Een leuk aanbod, maar een bouwbedrijf zal nooit afhankelijk willen zijn van één handelaar.’

Draagvlak

En het wordt alleen maar lastiger, voorspelt de directeur van BuildingPlaza. Projecten worden groter, het bouwproces sneller en de regels strenger. Er móet eenheid komen in de digitale informatieoverdracht, stelt Wijnen. ‘Om niet te afhankelijk te zijn van de ontwikkelingen in de handel en bij de fabrikant, zijn we bezig om zelf een database te vullen. De kosten wegen ruimschoots op tegen de faalkosten die nu worden gemaakt. Maar het kan uiteraard veel goedkoper als we een standaard zouden hebben.’ De bouwbedrijven zijn nu aan zet. Alleen met de vinger wijzen vindt Wijnen te gemakkelijk. Samen met KVWS, Ballast Nedam en ASVB mobiliseert BuildingPlaza handelaren en fabrikanten om gezamenlijk een startproject op te zetten: een eerste opzet van de standaard. ‘Dit doen we onder andere in overleg met Stabu, BAS en Pais. Al deze partijen zitten theoretisch op dezelfde lijn, maar missen de financiële slagkracht om de theorie in praktijk te brengen. Dat zal de sector moeten doen. Daarnaast is het van groot belang dat er draagvlak komt in de sector, anders zal een standaard nooit worden geaccepteerd.’

Reageer op dit artikel