nieuws

Bewoner energiehuis mag aanbouwen

bouwbreed

wijchen – Bewoners van ruim dertig energiezuinige huizen in Wijchen-Zuid, mogen aan de zuidelijke gevel van hun huis bijbouwen, hoewel het eigenlijk in strijd is met de energiebewuste opzet van de woningen in die buurt.

De woningen, gebouwd in de jaren tachtig, hebben op het zuiden grote ramen die zorgen voor veel licht en warmte. Bij de oplevering werd besloten dat bewoners niet tegen de gevel op het zuiden mochten aanbouwen. Aanhoudende verzoeken werden daarom door de gemeente afgehouden. Terwijl intussen andere woningen in Wijchen-Zuid wel veelvuldig werden uitgebreid met serres, dakkapellen of bijkeukens, groeide het aantal bewoners van de energiehuizen dat vrijstelling wilde van het aanbouwverbod. Omdat inmiddels bijna alle bewoners zich hebben gemeld, hebben B en W besloten uitbreidingen onder voorwaarden toe te staan. Energiehuisbewoners die een serre of dakkapel willen, moeten zorgen dat gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijk en energiebesparend materiaal. Ook moeten zij maximale toetreding van daglicht garanderen. De gemeente wil ook dat zij collectief een ontheffing van het verbod aanvragen. Dan kan de gemeente hen efficiënt ondersteunen en kunnen zij bovendien als groep onderhandelen met aannemers over materiaal en bouwkosten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels