nieuws

Berlijn garant voor 35 miljard euro

bouwbreed Premium

berlijn – De regering van de Duitse stadstaat Berlijn stelt zich voor 35 miljard euro garant om Bankgesellschaft Berlin van de ondergang te redden. De instelling met 14.000 medewerkers is naar de rand van het faillissement gegleden door de afwaardering van risicovolle vastgoedbeleggingen. Berlijn is voor 81 procent eigenaar van de bankmaatschappij.

Bankgesellschaft Berlin ontstond in 1994 uit de fusie van twee particuliere kredietverschaffers en de publiekrechtelijke Landesbank Berlin. In de euforie na de Val van de Muur is destijds rekening gehouden met een verschuiving van het financiële zwaartepunt in Duitsland van Frankfurt naar de nieuwe hoofdstad. Berlijn wilde zich dringend profileren met een eigen grote bank als magneet voor andere financiële instellingen. De ontwikkeling van Berlijn tot bankenstad bleek al snel een illusie, waarop Bankgesellschaft Berlin zich concentreerde op het financieren van beleggingen in onroerend goed. Door de vrije val waarin de economie in het oosten van Duitsland raakte, kwam de bank in steeds grotere moeilijkheden. Medio vorig jaar gaf de Europese Commissie toestemming de noodlijdende bank 2 miljard euro staatssteun toe te schuiven. Voorwaarde van Brussel was het geld te gebruiken voor uitvoering van een drastisch saneringsconcept. De in december -noodgedwongen- vertrokken oud-directeur W. Rupf van Bankgesellschaft Berlin verwijt de politici dat zij te gehaast te werk zijn gegaan door snelle sanering van de vastgoedfondsen af te dwingen. Volgens de ex-topman hadden de bezittingen rustiger op de markt moeten worden gebracht. Rupf betwijfelt ten sterkste dat de verscholen risico’s kunnen oplopen tot 35 miljard euro. Volgens hem is gerekend op jaarlijks ruim een miljard euro aan huurinkomsten en is rekening te houden met een uitval van hooguit 300 miljoen euro. De verantwoordelijke senator van Berlijn schat de ontbrekende dekking over een periode van tien jaar op 3,7 miljard. Het rood-rode stadsbestuur van de hoofdstad (een coalitie van sociaal-democraten en ex-communisten) gaat uit van een financieel gat ter grootte van 22 tot 35 miljard euro.

Reageer op dit artikel