nieuws

Belgische CFE-groep drijft op baggerdeelneming

bouwbreed

brussel – De Belgische bouwer CFE, voor 45 procent eigendom van het Franse Vinci, heeft zijn voorspoed vooral aan de bagger te danken. Dit blijkt uit de jaarcijfers over 2001.

De CFE-groep zag de omzet in 2001 met 5 procent stijgen naar 848 miljoen euro. Het brutoresultaat steeg van 25,3 miljoen euro in 2000 naar 27 miljoen vorig jaar. CFE haalt deze cijfers vooral dankzij de 47,8 procent deelneming in DEME, de vierde wereldbaggeraar na Boskalis, Ballast Ham Dredging en Jan de Nul. Het aandeel van de bagger in de omzet steeg naar 42 procent, terwijl de bouw daalde van 56 naar 51 procent. Het bedrijfsresultaat is voor dik 90 procent afkomstig van de bagger, terwijl de orderportefeuille van DEME de orders in de bouw ver overstijgt. DEME, hetgeen staat voor Dredging, Environmental & Marine Engineering, is in Nederland bekend geworden tijdens de baggerstrijd tussen Boskalis en HBG. De Rijswijkers probeerden bescherming te zoeken bij de Belgische baggeraar via de andere DEME-moeder Ackermans en Van Haeren. Boskalis deed toen direct een superieur bod op DEME.

Bouw

In de bouw heeft CFE het niet makkelijk. In Oost-Europa is CFE geconfronteerd met dalende omzetten in Polen en Hongarije. In Afrika sloot het bedrijf de laatste vestiging, op Madagaskar. Hieraan zijn debet de ongunstige economische omstandigheden, gekoppeld aan politieke instabiliteit. De directie van CFE verwacht voor dit jaar wederom een lichte stijging (4 tot 7 procent) van de activiteiten. Het resultaat zal vergelijkbaar zijn met dat in 2001.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels