nieuws

Anticyclische reactie op Holzmann

bouwbreed Premium

frankfurt/rosmalen – De Brabantse bouwer Heijmans zit met curator Ottmar Hermann om tafel om delen van bouwreus Philipp Holzmann over te nemen. In Frankfurt gaat het bloed sneller stromen. Kan hulp uit Nederland de kern van het roemruchte concern met anderhalve eeuw geschiedenis overeind houden?

analyse

Aan de kwaliteit van het Nederlandse ondernemerschap wordt niet getwijfeld. Op het netvlies staat nog dat midden jaren negentig Campina Melkunie het in staat van faillissement verkerende Zuid-Duitse troetelkind Südmilch van de ondergang te redde. Met Heijmans begeven zich andermaal kooplustige Brabanders op het strijdtoneel. De poging van bestuursvoorzitter Joop Janssen om zijn actieradius uit te breiden tot Europa’s hoofdmarkt Duitsland is niet zonder risico’s. Bedrijven van naam als Amstelland, HBG, Volker Wessels Stevin en Janssen de Jong beten zich de tanden stuk. Niet alleen is in het land van de oosterburen door overcapaciteit de markt zwaar verziekt. Ook geven de Nederlandse ondernemers die zich afgelopen jaren achter elkaar met de staart tussen de benen terugtrokken, grif toe zich lelijk te hebben verkeken op de andere wijze van werken. Gezond verstand en overleg is in Duitsland niet voldoende. Contracten moeten tot op de laatste onleesbare letter worden nagekomen. Zo niet, dan staat zonder pardon een legertje juristen op de stoep. Toch heeft strategisch gezien de nieuwe zet van Janssen kans van slagen. De Duitse economie verkeert sinds midden jaren negentig in een vrije val. Volgens het gerenommeerde onderzoeksinstituut Ifo in München echter is de kentering in zicht. Wie over voldoende middelen beschikt om anticyclisch te investeren en de juiste keuze maakt, kan zichzelf een geschenk uit de hemel in de schoot werpen. Volgens brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie valt het management van Holzmann niet veel te verwijten over het dramatisch verlopen jaar 2001. Het concern werd door Konrad Hinrichs drastisch gesaneerd en voortvarend klaargestoomd voor een fusiepartner. De markt echter was – mede door de terroristische aanvallen op 11 september – weerbarstiger dan zelfs de grootste pessimisten durfden vrezen. Vorig jaar noteerde Duitsland in de bouwsector het faillissement van 9000 bedrijven, waaronder 4900 aannemers. Dat is een record sinds de Duitse hereniging in 1990.

Gebundeld

Bij de bestudering van de boeken concentreert Heijmans zich allereerst op de vijf hoofdvestigingen van Holzmann te Hannover, Düsseldorf, Frankfurt, Halle en München. Vooral Düsseldorf is voor Heijmans interessant. Vanuit de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen werd vorig jaar de regie gevoerd over een bouwproductie van 390 miljoen euro. Dubbers Malden ressorteert, als enige resterende Nederlandse Holzmanndochter, onder kantoor Düsseldorf. In de vestiging aan de Rijn is de kennis gebundeld van infrastructurele projecten zoals de bouw van de Westerscheldetunnel. De Düsseldorfer Holzmänner beschikken over diepgewortelde contacten in Noordrijn-Westfalen. Laat die dichtbevolkte deelstaat nu net duidelijker tekenen van economisch herstel tonen dan elders in Duitsland. Curator Hermann stelt zich tot dusverre op het standpunt niet te zullen toestaan dat lijkenpikkers de beste stukjes Holzmann oppeuzelen. Als grootste opgave ziet hij om het kernbedrijf in Duitsland overeind te houden. Düsseldorf alleen is niet te koop. Wegenbouwer Deutsche Asphalt en buitenlandse dochters, zoals het Amerikaanse concern Jones, hebben alle hun eigen prijskaartje en zijn wel afzonderlijk in de aanbieding.

Reageer op dit artikel