nieuws

Amsterdam eist inzage brug HBG

bouwbreed

amsterdam – De gemeente Amsterdam eist van het bouw- en baggerbedrijf HBG inzage in het cijfermateriaal over de bouw van de Heermabrug in Amsterdam. Als het bedrijf dat niet vrijwillig doet, dan stapt de gemeente naar de rechter.

Het college van burgemeester en wethouders maakte dat dinsdag bekend. Over een correcte gang van zaken rond de brug, die de nieuwe woonwijk IJburg met de rest van de stad verbindt, zijn twijfels gerezen. De gemeenteraadsfractie van Amsterdam Anders/De Groenen wist beslag te leggen op interne financiële gegevens van het bedrijf, waaruit zou blijken dat HBG een winst van 23,9 procent heeft behaald op de bouw van de brug. De Heermabrug kostte 28 miljoen euro. Volgens het college maakte HBG voor zover nu valt na te gaan een winst van ongeveer 10 procent. In de begroting werd uitgegaan van 5 procent. De gemeente meent zelf zorgvuldig genoeg te zijn geweest. De gang van zaken rond de verstrekking van de opdracht aan HBG was correct, aldus het college. Tijdens de bouw huurde de gemeente externe deskundigen van Arcadis en de gemeente Rotterdam in om het project te bewaken. B en W vinden dat die voldoende garant stonden voor een ‘alerte bewaking op kosten en kwaliteit’. HBG toont zich zeer verbaasd over de handelwijze van de gemeente Amsterdam. ‘Wij weten nog van niets’, reageert een woordvoerder. ‘Kunnen ze niet gewoon de telefoon pakken en ons even bellen. We hebben een jaar geleden al aangegeven dat accountants onze boeken mogen inzien. Nooit wat op gehoord, maar dat aanbod staat nog steeds.’ De woordvoerder zegt ook niets te begrijpen van de aantijgingen. ‘We hebben met twee werkmaatschappijen aan die brug gewerkt. De ene heeft verlies gedraaid en de andere winst. In totaal bedroeg onze marge zo’n 10 procent. Dat is niet veel voor zo’n ingenieuze constructie.’ (anp)

Reageer op dit artikel