nieuws

‘Aannemer’ met erg vreemde werkwijze

bouwbreed Premium

den haag – Een advertentie plaatsen, een kijkje nemen bij de klant, een offerte maken, enkele werkzaamheden doen en er verder vandoor gaan met de aanbetaling. Dat was van januari 1999 tot maart 2000 de gebruikelijke werkwijze van een 48-jarige Hagenaar. De man deed zich voor als aannemer om zo zijn verslavingen te onderhouden.

‘Het was leuk werk, maar het gokken was het grootste probleem’, verklaarde de man onlangs voor de Haagse rechtbank. Hij voelde zich wel degelijk verantwoordelijk voor alle schade die hij heeft veroorzaakt, maar benadrukte dat hij elke cent nodig had voor zijn medicijn- en gokverslaving. In totaal verduisterde de Hagenaar ruim 70.000 gulden, verdeeld over een drietal klussen in Nootdorp en Rotterdam. Zo was er een verbouwing in Rotterdam waar hij een offerte maakte van zo’n 55.000 gulden (voor een deel zwart uit te betalen, bekende de man ook nog), maar slechts ‘minimale werkzaamheden’ uitvoerde. De plafonds werden gesloopt, 90 procent van het gipswerk werd gedaan en een wand in de keuken werd onder handen genomen. Verder gebeurde er niets. ‘Ik heb het nog aan de klant uitgelegd’, aldus de Haagse ‘aannemer’ op de zitting. ‘Ik wilde dit keer het werk afmaken, maar de verslavingsproblemen werden zo erg dat ik mijn personeel niet meer kon betalen.’

Oplichting

‘Te gek voor woorden dat deze man niet eerder is vastgezet’, was de reactie van de officier van justitie die er op wees dat de man in het verleden wel vaker dit soort praktijken heeft uitgevoerd. ‘Schuldig aan oplichting op grote schaal’, was dan ook zijn oordeel en hij eiste een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dat de man persoonlijk problemen heeft liet hij voor een deel meetellen, maar ditmaal was het gewoon tijd voor een gevangenisstraf. De Hagenaar begreep het allemaal. Hij was zelfs bereid om alle schadevergoedingen te betalen die de, in de rechtszaal aanwezige, slachtoffers eisten. In termijnen natuurlijk, want het ging om flinke bedragen. En daarna? Daar had hij ook al over nagedacht. ‘Als alles achter de rug is, wil ik weer gewoon timmerman worden. Dat ben ik al 32 jaar. Nooit meer eigen baas.’

Reageer op dit artikel