nieuws

Zwolle in rep en roer door onderzoek fraude

bouwbreed Premium

zwolle – Er is sprake van fraude, zoveel is duidelijk. Misschien zelfs van grootschalige fraude. Maar wat er precies is voorgevallen tussen de Zwolse Woningstichting SWZ en een aantal bouwbedrijven en leveranciers, is in nevelen gehuld.

Dat moet straks, in april, blijken uit een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PWC). Ondertussen is de Overijsselse bouwwereld in rep en roer, want SWZ heeft in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek de samenwerking met enkele bedrijven opgezegd. Een van hen, Metaalsluis uit Genemuiden, voelt zich aangetast in zijn goede naam en eiste deze week in een kort geding hervatting van de samenwerking en zuivering van de bedrijfsnaam. Metaalsluis was betrokken bij de renovatie van 396 appartementen in de wijk Aalanden. In januari werd het bedrijf van dit karwei afgehaald. Weliswaar was het onderzoek van PWC destijds nog niet afgerond, maar de onderzoeksleider verklaarde tegenover de woningstichting dat hij niet kon garanderen dat Metaalsluis ‘brandschoon’ is.

Concreet

Woordvoerder R. Kamphuis van de woningstichting zegt dat er geen concrete beschuldiging is tegen Metaalsluis, maar dat het ontbreken van een garantie dat het bedrijf schone handen heeft, voldoende is om de samenwerking op te zeggen. De directie van de Van der Sluis Holding, waarvan Metaalsluis deel uitmaakt, neemt daarmee geen genoegen. W. Messelink, advocaat van het bedrijf: ‘Het is volstrekt onduidelijk waarvan het bedrijf wordt beticht. SWZ suggereert dat er van alles mis is, maar er is geen enkel bewijs. Als je iemand ergens van beschuldigt, moet je argumenten hebben. Omdat die er niet zijn en er ook daadwerkelijk niets aan de hand is, eisen we dat de samenwerking wordt voortgezet. Alleen zo wordt de bedrijfsnaam gezuiverd.’ Metaalsluis heeft ook kritiek op het gedrag van de onderzoekers van PWC. Ze zouden opdringerig en zelfs intimiderend te werk gaan. De Zwolse fraude-affaire speelt vanaf vorig jaar augustus. Toen kwam de directeur van de woningstichting in opspraak, omdat het personeel het vertrouwen in hem had opgezegd. Nadat hij zijn congé had gekregen, begon PriceWaterhouseCoopers een onderzoek naar mogelijke fraude bij bouw- en renovatieprojecten. Op hoeveel bouwbedrijven het onderzoek zich richt, is onduidelijk. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat PWC het onderzoek eind vorig jaar al zou afronden. Dat is er niet van gekomen, omdat de zaak ingewikkelder is dan werd verwacht.

Reageer op dit artikel