nieuws

‘Zembla-uitzending hindert onderzoek’

bouwbreed Premium

den haag – Minister Netelenbos, het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) en het Openbaar Ministerie hebben ieder voor zich ontstemd gereageerd op de nieuwe beschuldigingen van klokkenluider A. Bos, vorige week in tv-programma Zembla.

De oud-directeur van aannemer Koop Tjuchem zei dat zeker honderd ambtenaren zich regelmatig laten omkopen door bouwbedrijven in ruil voor opdrachten. Bij Rijkswaterstaat zouden zeker vijftig corrupte ambtenaren werken. Zijn aantijgingen werden door A. Terlingen, voormalig vice-voorzitter van het AVBB, bevestigd. ‘Wat hij daar zegt, veroorzaakt geweldige commotie’, zegt W. de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket, dat is belast met het onderzoek naar de bouwfraude. De door Bos genoemde aantallen heeft hij in zijn contacten met justitie niet besproken. ‘Wij zullen de Zembla-uitzending in het volgende contact zeker aan de orde stellen’, aldus De Bruin. Volgens het OM zit Bos met zijn tv-optreden het strafrechtelijk onderzoek naar de bouwfraude in de weg. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat liet weten dat Bos de namen van corrupte ambtenaren aan haar dan wel minister Korthals van Justitie of het Openbaar Ministerie moet verstrekken. Daarbij tekende zij aan dat corrupte ambtenaren er bij haar ministerie meteen ‘uitvliegen’.

‘Onjuist’

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) nam afstand van de uitspraken van oud-bestuurder Terlingen dat ‘vrijwel de hele bouwsector zich schuldig maakt aan het omkopen van ambtenaren’. ‘Dit is volstrekt onjuist’, aldus de bouwwerkgeverskoepel. ‘De Nederlandse aannemer en ambtenaar zijn niet corrupt.’ Het AVBB vertrouwt erop dat Bos en Terlingen hun beschuldigingen ‘gedocumenteerd’ zullen neerleggen bij justitie, zodat er gedegen onderzoek naar kan worden gedaan. Naar aanleiding van de Zembla-reportage heeft de gemeente Hoorn besloten aangifte te doen tegen een van haar ambtenaren. Deze wordt er door Bos van beschuldigd te zijn omgekocht. Hij zou in zijn functie van directeur gemeentewerken halverwege de jaren negentig een auto met caravan hebben aangenomen van een bouwbedrijf.

Reageer op dit artikel