nieuws

Worstvel evacueert mensen uit hoogbouw

bouwbreed

Worstvel evacueert mensen uit hoogbouw

De luchtvaart past het systeem al langer toe: glijbanen om bij calamiteiten passagiers te evacueren uit een vliegtuig. Via dergelijke glijbanen in aangepaste vorm kunnen mensen ook uit brandende hoogbouwkantoren worden geëvacueerd. Tube Tech uit het Israëlische Tel Aviv ontwikkelt glijbanen die tot een hoogte van 22 verdiepingen kunnen worden gebruikt. Verdere ontwikkelingen moeten voorzieningen voor grotere gebouwen opleveren en een mobiele variant die vanaf een brandweerwagen wordt neergelaten. De glijbaan heeft de vorm van een bovenmaats worstvel van vlamwerend weefsel. Het systeem wordt vanuit een raam of vanaf het dak neergelaten na een signaal van een branddetector. De evacuees klimmen in het worstvel en zakken door de zwaartekracht naar beneden. Daarna kan de brandweer langs dezelfde weg het brandende gebouw worden ingetakeld. De investering voor de zogeheten AES 2000 beloopt zo’n 12.000 tot 17.000 euro. De fabrikant adviseert het systeem alleen te gebruiken in gebouwen die aan pleinen of andere open ruimten grenzen.

Reageer op dit artikel