nieuws

Vos: Invallen storen bouwenquête niet

bouwbreed

den haag – De grootschalige zoektocht van justitie naar bewijzen van bouwfraude, heeft geen grote gevolgen voor het werk van de enquetecommissie die mogelijke wantoestanden in de bouw onderzoekt. Dat heeft commissievoorzitter M. Vos (GroenLinks) gezegd in een reactie op de invallen.

Volgens het enquêterecht mag de commissie de informatie die politie en justitie verzamelen opvragen om voor haar eigen onderzoek te gebruiken, aldus Vos. Zij benadrukte echter dat de commissie hiermee voorzichtig omspringt om ‘geen stok in het wiel van het strafrechtelijk onderzoek te steken’. Overigens zijn de afspraken tussen het OM en de enquêtecommissie over de volgorde van verhoren en de eventuele beslotenheid daarvan nog steeds niet rond. Vos hield zich gisteren op de vlakte over de vraag of zij wist dat de invallen zouden plaatsvinden. Volgens haar informeert het OM haar wel ‘af en toe’.

Gescheiden

Minister Korthals van Justitie was wel op de hoogte gesteld van de invallen. Hij vertrouwt erop dat het speurwerk van het OM het onderzoek van de enquêtecommissie niet zal storen. In beginsel gaat het om gescheiden trajecten, aldus Korthals. Het Openbaar Ministerie richt zich op strafbare feiten en personen. De enquêtecommissie probeert de structuren rond aanbestedingen in kaart te brengen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels