nieuws

Vier nominaties voor Arboprijs

bouwbreed Premium

den haag – Vier inzendingen komen volgens de jury van de Arboprijs 2002 van FNV Bouw in aanmerking om de prijs te winnen. De prijs is bedoeld voor initiatieven die de arbeidsomstandigheden in de bouw- en houtnijverheid aantoonbaar hebben verbeterd.

De prijswinnaar wordt in april bekend gemaakt. Dat evenement is gecombineerd met het mini-symposium ‘Arboconvenanten: knock-out of tweede ronde?’ in Utrecht. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt. Dit jaar ontving de jury twaalf inzendingen. Daaruit nomineerde de jury er vier. De heer Luijk, uitvoerder bij HBG Civiel Projecten, is door de jury genomineerd voor de door hem ontwikkelde methode voor het verwijderen van pastoorhoedjes. Zo’n hoedje dient om een anker af te sluiten voor cementwater tijdens het storten van beton. Verwijderen ervan gaat met de door Luijk ontwikkelde werkwijze zonder veel lichamelijke inspanning. Tot nu toe was verwijderen van zeer grote aantallen pastoorhoedjes eentonig en zwaar werk dat niet zonder schade aan vingers en handen te doen is. De hoedjes worden met een spuitpistool en luchtcompressor in een keer verwijderd. Grote aantallen hoedjes zijn daardoor eenvoudig en snel weg te halen. HBG Civiel is ook genomineerd. Deze onderneming hanteert een bedrijfsvoorschrift waarin staat dat alle voertuigen die op projecten van HBG Civiel worden ingezet (zoals vrachtwagens, shovels en verreikers) voorzien zijn van achteruitrijcamera’s. Bestuurders van rijdend materieel beschikken hiermee over een ‘paar extra ogen’ op plekken die niet direct zijn te overzien. De onderneming vervult met het voorschrift een pioniersfunctie in de bouwbranche. Wesley’s Voegwerken is genomineerd voor het afzuigsysteem dat door de heer Stoutjesdijk is ontwikkeld. Bij het uithakken van voegen komt veel, zeer fijn kwartsstof vrij. Stoutjesdijk, voeger van beroep, heeft een mondstukje ontwikkeld dat over de beitel wordt geschoven. Op het mondstukje kan dan een afzuigslang worden vastgeklikt. Tijdens uithakken van voegen komt daardoor geen stof en gruis meer vrij. De vierde nominatie gaat naar Construction Media voor de ‘Bouwbox’. Het gaat om een instructiesysteem dat bedoeld is voor preventieve voorlichting aan bouwplaatsmedewerkers op het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu. Het systeem maakt op laagdrempelige wijze gebruik van korte videofilms met praktijksituaties die op een permanent op de bouwplaats aanwezige videoset worden getoond.

Reageer op dit artikel