nieuws

Timmerlui en metselaars strijden om beker

bouwbreed Premium

nunspeet – Nee, ze hebben er niet extra voor geoefend. En met de stress valt het wel mee. En nou effe niet meer zeuren! Het karwei moet af. En zo mooi mogelijk, want er staat een beker op het spel. In Nunspeet, bij het samenwerkingsverband Bouwopleiding Noordwest-Veluwe (VSB), knokken twaalf jonge timmerlui en metselaars voor de bokaal tijdens een regionale beroepenwedstrijd.

‘De beste leerlingen uit de regio doen mee’, zegt W. de Bruin, directeur van het samenwerkingsverband. Hij kijkt goedkeurend hoe de jongens geconcentreerd aan de slag zijn. ‘Ze zitten in de hoogste klas van het vmbo. Ik hoop dat ze straks allemaal in dienst komen van het samenwerkingsverband.’ Als het zover is, worden ze door VSB opgeleid in de praktijk, de beroeps begeleidende leerweg, heet dat in vakjargon. Eén dag per week gaan ze naar school, de rest van de tijd werken ze bij bedrijven die lid zijn van het samenwerkingsverband. Beroepenwedstrijden, gekoppeld aan een open dag, hebben bewezen een goed promotiemiddel te zijn om jongeren attent te maken op de bouw. De Bruin verwacht in de twee dagen dat de competitie duurt, meer dan vijfhonderd bezoekers. Hoeveel van hen voor een baan in de bedrijfstak zullen kiezen, is niet te voorspellen. Des te meer reden voor het samenwerkingsverband om het beste beentje voor te zetten. De bouw roept om personeel en dat geldt ook voor allerlei andere bedrijfstakken. Elk jaar weer is er een run op schoolverlaters. Vissen in dezelfde vijver, dus. Wie het lekkerste aas uitzet, verschalkt de meeste visjes. Kwalitatief gezien vormen deze jonge mensen het neusje van de zalm. ‘Eentje had moeite met het aftekenen van het ontwerp, een stukadoorstrapje. De rest had het allemaal meteen door’, zegt jurylid G.J. Bos. ‘Voortreffelijk. Dit zijn de betere, ze hebben inzicht.’ Bij de metselaars is het al niet anders. De trapgeveltjes die ze moeten maken, naar een ontwerp van een oud-docent, beginnen al vorm te krijgen. ‘Sommige jongens zijn zo goed dat ze door kunnen naar de landelijke beroepenwedstrijden en een enkeling haalt misschien zelfs de internationale beroepenolympiade’, zegt Bos. Directeur De Bruin merkt daarbij op dat de wedstrijden in Nunspeet geen voorrondes zijn voor het nationale beroepentoernooi. Die worden later dit jaar gehouden. De jonge toeschouwers die bij het samenwerkingsverband binnendruppelen, zijn er niet minder enthousiast om. ‘Volgend jaar sta ik hier misschien wel’, glundert een timmerman uit de derde klas van het vmbo. Zijn maat knikt. ‘Lijkt mij ook wel wat.’ Directeur De Bruin haakt er meteen op in. ‘Zouden jullie geen zin hebben om voor ons samenwerkingsverband te gaan werken?”Sommigen zouden landelijk zo mee kunnen doen’

Reageer op dit artikel