nieuws

Satelliet laat zien dat Londen wegzakt

bouwbreed

Satelliet laat zien dat Londen wegzakt

londen – Delen van het centrum van Londen zijn in vijf jaar tijd 2 centimeter gezakt. De verzakkingen zitten precies boven een nieuwe metrobuis voor de Jubilee Line en een tunnel voor elektriciteitskabels. De problemen zijn aan het licht gekomen bij een nauwkeurige analyse van satellietfoto’s. Een satelliet van het European Space Agency cirkelde tussen 1996 en 2000 in een baan rond de aarde. Boven Groot-Brittannië werd bij elke overkomst een reeks foto’s genomen voor het samenstellen van kaartmateriaal en ander onderzoekswerk. Daarbij wordt energie naar de aarde gestuurd en weer naar de satelliet teruggekaatst. Uit onderzoek van de foto’s van Londen is nu gebleken dat het terugseinen in 2000 langer duurde dan vijf jaar eerder. Of door de verzakking gebouwen schade oplopen, is nog niet bekend. De beide tunnels lopen onder meer onder de Houses of Parliament, de bekende parlementsgebouwen met Big Ben, en onder grote kantoren- en winkelwijken zoals bij Piccadilly en Bond Street. Volgens onderzoeksbureau NPA Satellite Mapping staat niet helemaal vast dat de verzakking wordt veroorzaakt door de nieuwe tunnels, maar loopt het spoor wel opvallend parallel aan deze werken.

Reageer op dit artikel