nieuws

Railinfra schaart zich bij acties

bouwbreed

WOERDEN – De bouwvakkers krijgen in de strijd voor goede collectieve arbeidsvoorwaarden gezelschap van de werknemers bij de railinfrabedrijven.

Tijdens actiebijeenkomsten op diverse plaatsen in het land verwierven de vakbonden gisteren brede steun om de werkgevers op 2 april een ultimatum te sturen. Mocht het overleg over de cao railinfrastructuur niet uit het slop komen, dan zijn vanaf maandag 8 april in alle vroegte acties te verwachten. ‘We hebben besloten dat de reizigers van onze acties geen last moeten hebben. Zij zijn geen partij in het conflict’, aldus onderhandelaar F. Szablewski van FNV Bondgenoten. ‘Met die aanpak stellen we ons kwetsbaar op. De werkgevers is geraden van de situatie geen misbruik te maken. Als we buiten onze schuld tot zwaardere acties moeten overgaan zullen we dat de reizigers goed duidelijk maken.’ Voor de bouw betekende gisteren de vijfde achtereenvolgende actiedag. ‘We beginnen weer met een schone lei. Bijna duizend andere bouwvakkers hebben het estafettestokje overgenomen’, aldus klinkt uit het actiecentrum. De bonden meldden nieuwe acties in Zoetermeer, Sittard, Maastricht, Enschede, Hengelo, Zaltbommel en Utrecht. Verder leggen in heel Brabant zoveel mogelijk metselaars het werk neer. Aan het begin van de middag hadden 726 bouwvakkers zich als stakers ingeschreven.

Gevoelig

In Zoetermeer wordt actie gevoerd op de Vinex-locatie Oosterheem. ‘Dit is de meest gevoelige bouwplaats, omdat de woningen bijna opgeleverd moeten worden’, meldt de FNV. In Utrecht wordt gestaakt in het stadion van FC Utrecht. Zolang er in het voetbalstadion bouwmaterialen liggen, mag er van de KNVB niet worden gespeeld. Voor donderdag hebben de vakbonden alle bouwvakkers in Nederland opgeroepen te staken. In de Utrechtse Jaarbeurs wordt een landelijke actiebijeenkomst gehouden waar de bonden zo’n 15.000 werknemers verwachten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels