nieuws

Publiek kiest eigen winnaar stadskantoor

bouwbreed Premium

rotterdam – De verkiezingsuitslag van Rotterdam schaduw hing donderdag over de prijsuitreiking van de Ideeënprijsvraag Stadskantoor Rotterdam. Vijf aanstormende talenten werden beloond voor hun ontwerp voor 65.000 vierkante meter kantoorruimte. Maar mogelijk heeft de stad die niet meer nodig: de verkiezingswinnaar vindt dat de gemeentelijke diensten waarvoor het kantoorgebouw is bestemd, ook toekunnen met minstens 25 procent minder ambtenaren.

De inzending ‘Mediator’ van het Haagse bureau Elastik werd publiekswinnaar. Dat waardeerde vooral de programmatische mix waarin alle bestaande gebouwen behouden blijven. Hiermee bleek het publiek het hartgrondig oneens met de vakjury die dit ontwerp niet eens koos als een van de vijf winnaars. ‘Welnee, we zijn het redelijk eens’, vond juryvoorzitter architect Wiel Arets. ‘Maar wij hebben vooral ontwerpen gehonoreerd, die interessant zijn voor de discussie die nog gaat volgen over het definitieve ontwerp.’ Bijvoorbeeld het ‘omgekeerde Empire State Building’ dat Lidy Meijers en Helga Snel ontwierpen onder de naam ‘PHE N.Y. L.A. LaNi-ne’: een voorbeeld voor maximaal ruimtebehoud op maaiveldniveau. ‘Figure Sky’ (RV Ritoe Architecture) en ‘De Vlinder’ (Maarten van Tuijl en Tom Bergevoet), twee andere winnaars uit 104 inzendingen, zochten de oplossing in speels en slim gebruik van de spaarzame ruimte.

Revolutionair

Revolutionaire oplossingen kwamen van Christian Müller (‘Kop van de stad’) en van Foride-as (‘Fountainhead’). Müller pleit voor de bouw van een opmerkelijke toren op de Kop van Zuid en verbouwing van gemeentehuis en postkantoor tot ‘stedelijk paleis’ respectievelijk een markthal. ‘Internet en e-commerce hebben van het postkantoor toch een levenloos gebouw gemaakt’, aldus Müller. ‘Fountainhead’ kijkt vooruit: de spectaculaire constructie, met een publiek plein op dertig meter hoogte, staat bijbouwen toe tot een hoogte van 192,5 meter. Immers, de geschiedenis leert dat Rotterdam om de tien jaar hoger wil bouwen en dat de gemeentelijke diensten om de vijftien jaar willen uitbreiden. De jurywinnaars ontvangen ieder 10.000 euro prijzengeld, de publiekswinnaar moest het doen met de eer. Het is niet de bedoeling dat de geselecteerde ontwerpen worden gebouwd. Maar de bevindingen van de prijsvraag worden in acht genomen bij de definitieve ontwerpopgave en, onderstreepte juryvoorzitter Arets ‘we hebben een nieuwe viskom van talent’. (www.prijsvraag-stadskantoor.nl)

Reageer op dit artikel