nieuws

Polystyreen mogelijke oorzaak brand

bouwbreed

den haag – Het gebruik van niet-brandwerend gemodificeerd polystyreen (piepschuim) is volgens de Haagse brandweer de mogelijke oorzaak van een uitslaande brand die donderdag ontstond tijdens werkzaamheden op een dak in de 1ste Van der Kunstraat in Den Haag. De schade bedraagt naar schatting 1 miljoen euro.

“Gezien de mate waarin het vuur om zich heen greep, vermoeden wij dat het isolatiemateriaal niet brandwerend gemodificeerd was”, aldus F. Lek, woordvoerder van de Haagse brandweer. Volgens R. Tiesing woordvoerder van het Dak Informatie en Adviescentrum in Almere is het waarschijnlijker dat de brand zo’n omvang kon krijgen door een ontploffende gasfles dan doordat het piepschuim niet brandwerend was gemaakt. “In Nederland worden al zo’n vijf jaar uitsluitend dakisolatieplaten gebruikt die brandvertragend zijn. Daarom geloof ik niet dat het polystyreen dat hier is gebruikt niet was gemodificeerd. Maar zelfs al is het materiaal brandwerend, het fikt als de hel. Als er dan ook nog een gasfles ontploft, is er geen houden meer aan. Bovendien zal er waarschijnlijk ook nog ander brandbaar materiaal op dat dak hebben gestaan.” Een woordvoerder van projectontwikkelaar Maasstede opdrachtgever tot de bouw, zegt niets te weten over de oorzaken van de brand “Wij verwachten overigens niet dat er materiaal is gebruikt dat niet brandveilig was.” De brand ontstond tijdens dakdekkerswerkzaamheden aan een kantoorpand in aanbouw. Twee dakdekkers raakten gewond toen ze probeerden het vuur te blussen. Tijdens de brand stonden vier gasflessen op het dak waarvan er een is geëxplodeerd. Onderzoek moet uitwijzen of er aan deze gasfles iets mankeerde. De brandweer gaat er vanuit dat hij ontplofte omdat hij midden in de vuurhaard stond. Vermoedelijk is eerst het isolatiemateriaal waarmee de dakdekkers werkten, in brand gevlogen waarna materiaal vlamvatte dat vlakbij was opgeslagen in een ombouw.

Reageer op dit artikel