nieuws

Pilkington levert zelfreinigende ruiten

bouwbreed

den haag – Pilkington introduceert het Activ zelfreinigend glas. Het bedrijf richt zich vooral op de consument. De toepassing blijft vooralsnog beperkt tot buitenbeglazing. Activ kan worden opgenomen in dubbele beglazing. De fabrikant levert het glas ook in versterkte of gelamineerde vorm. Een compleet geïnstalleerd kozijn met zelfreinigend glas is 15 tot 20 procent duurder dan eenzelfde kozijn met normaal glas.

Een coating uit titaniumdioxide van 50 nanometer dik geeft het glas de zelfreinigende eigenschappen. Deze chemische verbinding is permanent aan het glas gehecht. Dat lukt Pilkington alleen bij de productie; naderhand aanbrengen is vooralsnog niet mogelijk. Enerzijds maakt het glas zich door middel van fotokatalyse schoon. Ultraviolet licht vormt actieve zuurstof uit water of zuurstof in de lucht wanneer het op titaniumdioxide valt. Deze zuurstof oxideert organisch vuil en natuurlijke aanslag, waardoor de hechting aan het glasoppervlak ongedaan wordt gemaakt. Uit de reactie ontstaan kooldioxide en water. De fotokatalyse is doorlopend actief en breekt zo hardnekkige afzettingen als vogelpoep of bomenhars af. Ultraviolet licht verkleint tevens de contacthoek van waterdruppels met de coating tot 0 graden. Het glas krijgt zo hydrofiele eigenschappen waardoor water zich als een dunne film over het glas verspreidt. Regen spoelt zo stof en vuil weg. Af en toe natmaken van de beglazing houdt de reinigende capaciteiten in droge periodes gaande. De deklaag kan evenwel geen verf of inkt verwijderen. De fabrikant adviseert voor die gevallen een zachte doek die in spiritus is gedrenkt. Pilkington zegt dat het reeds in 1972 de theorie van het zelfreinigende glas rond had. Het technische principe is al sinds de jaren zestig bekend. De reinigende werking is onder meer toegepast in tandpasta en verf. Andere bedrijven zoals het Japanse Toto en het Amerikaanse PPG houden zich ook met fotokatalyse bezig. Pilkington benadrukt dat het als eerste dit principe op glas op de markt brengt. Deze techniek in een praktische vorm gieten leverde aanvankelijk nogal wat problemen op. Vier jaar geleden kwam het bedrijf tot een bruikbare oplossing die op veldlocaties in Ierland, Oostenrijk en Noord-Amerika is beproefd. Het huidige product is goedgekeurd en gecertificeerd volgens EN 1096-2 klasse A standaard. Vanuit bepaalde hoeken is het spiegeleffect enigszins groter dan bij normaal glas. De zelfreinigende laag reduceert lichttoetreding met zo’n 5 procent vergeleken met gewoon glas. De coating gaat net zolang mee als het glas. De zelfreinigende variant kan net als gewoon glas worden gesneden, gehard, gebogen en gelamineerd. Voor de montage adviseert Pilkington droge beglazing of een systeem op basis van MS-polymeren. Uit siliconenkit kunnen olie of weekmakers vrijkomen die uitermate moeilijk van het glas en de coating zijn te verwijderen. Stopverf op basis van lijnzaadolie mag nooit worden gebruikt.

Proces

Het proces waarmee de fabrikant de zelfreinigende laag aanbrengt, staat bekend onder de naam Chemical Vapor Deposition (CDV). Deze methode vormt lagen die de waarde van de theoretische dichtheid en zuiverheid benaderen. Doorgaans voert een zogeheten transportgas bij omgevingstemperatuur de gasvormige verbindingen van het aan te brengen materiaal naar het desbetreffende oppervlak. Wanneer het gasmengsel het werkstuk nadert, wordt het verhit. Het materiaal kan ook op een verhit oppervlak neerslaan. Omdat het proces gebruik maakt van gassen, geeft het een beter resultaat dan de meeste andere coatingmethoden. Zo kan het materiaal diep in poreuze werkstukken en blinde gaten dringen. Met behulp van CVD is elke stof op te brengen. De fabrikant brengt het glas vooral onder de aandacht van de consument, omdat die circa 70 procent van de glasproductie afneemt. In Nederland is het tijdens de introductieperiode van zes maanden alleen via geselecteerde kozijnenfabrikanten te betrekken. Het glas is bedoeld als vervanging van oude ramen of voor montage in nieuwbouwwoningen. Toto uit het Japanse Chigasaki-City brengt de fotokatalysetechniek in de vorm van een dunne film op de markt. Die kan bijvoorbeeld op glas en geveltegels worden geplakt. De zelfreinigende techniek op basis van titaniumdioxide is volgens het bedrijf ook binnenshuis in onder meer keukens en badkamers toe te passen. Toto onderzoekt varianten die met weinig ultraviolet licht toch voldoende reinigende eigenschappen aan de dag leggen. Versnelde praktijkproeven leerden dat de reinigende werking zo’n tien jaar behouden blijft. De Japanse onderneming richt zich vooral op de auto-industrie en op huishoudelijke toepassingen.

Reageer op dit artikel