nieuws

Personeel prioriteit boven resultaat bij Witteveen + Bos

bouwbreed

deventer – Extra investeringen in de kwaliteit van het eigen personeel hebben bij Witteveen + Bos het nettoresultaat over vorig jaar met 10 procent gedrukt tot 4 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bleef met 7 miljoen euro op het niveau van 2000. De omzet van het Deventer ingenieursbureau steeg met 7 procent tot 63 miljoen euro.

Witteveen + Bos heeft een bijzondere eigendomsstructuur. Alle aandelen van de onderneming zijn in handen van directie en medewerkers. De productiviteit had vorig jaar volgens de directie te lijden onder de intensivering van de interne opleidingen. De resultaten van de projecten verbeterden daarentegen. Van de 675 medewerkers van Witteveen + Bos werkt maar liefst 54 procent in deeltijd. Vooral de constructie met een dienstverband van 90 of 95 procent is populair.

Arbeidsmarkt

Volgens directeur J. van der Graaf bleek afgelopen jaren de winstgevendheid mede vanwege de overspannen arbeidsmarkt lastig te verbeteren. Met name jonge medewerkers waren beweeglijker dan de topman lief is. ‘De economische stagnatie die in de tweede helft van 2001 inzette, heeft geleid tot een versobering van de externe projectenmarkt en heeft enige rust gebracht op de personele markt. Waarschijnlijk zal dit een positieve invloed hebben op de ontwikkelingsmogelijkheden van diverse bedrijven, waaronder Witteveen + Bos.’ Op het terrein van de grote infrastructurele projecten zijn de ingenieurs van Witteveen + Bos betrokken bij de Waterkering Kampen, de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en de Hogesnelheidslijn. Op werklijst staan eveneens de Betuweroute, rioleringsplannen voor de gemeentes Breda en Deventer plus de IJzeren Rijn.

Vestigingen

De nieuwe vestigingen in Heerenveen en Kazachstan (Aktau) worden in de loop van 2002 uitgebreid. In Kazachstan wordt met het bureau Nipineftegas samengewerkt. Voor de olie- en gaswinning maken de ingenieurs ontwerpen ten behoeve van kunstmatige booreilanden in de Kaspische Zee. Witteveen + Bos constateert in Indonesië de eerste tekenen van herstel. Het bureau werkt aan een masterplan voor de haven van Batu Ampar op het eiland Batam. Onderwerp van studie is eveneens een baggerbestek voor een nieuwe toegangsgeul voor de haven van Tarhun op Kalimantan. De privatisering van de nutsbedrijven in het land loopt stroef. Ook de publiek-private samenwerking in de watersector komt er moeizaam van de grond. In Centraal- en Oost-Europa richt Witteveen + Bos zich vooral op de segmenten havens, milieu en verkeer. De meeste projecten komen binnen via Nederlandse of Europese ontwikkelingsprogramma’s.

Reageer op dit artikel