nieuws

Pensioengeld retour van oud-topmannen ABB

bouwbreed

zurich – Twee voormalige topmannen van het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB, P. Barnevik en G. Lindahl, betalen in totaal 137 miljoen frank (bijna 93 miljoen euro) terug aan het bedrijf. Dat heeft ABB bekendgemaakt.

Volgens het bedrijf zijn de partijen de regeling ‘vriendschappelijk’ overeengekomen. De deal zou volgens ABB aantonen dat het bedrijf zich rekenschap geeft van goede ‘corporate governance’. In februari kwam ABB zelf naar buiten met berichten over riante pensioenregelingen van de oud-bestuurders. Tot dan toe had Barnevik, die in 1996 als bestuursvoorzitter opstapte, al 148 miljoen frank (100 miljoen euro) opgestreken en Lindahl 85 miljoen frank. Het pensioen van Barnevik was mede gebaseerd op bonussen die hij de laatste jaren bij ABB ontving. ‘In de eerste helft van de jaren negentig, toen de inkomsten van ABB zich mede dankzij Barnevik zeer positief ontwikkelden, ontving hij hoge prestatiegerelateerde bonussen’, aldus ABB.

Extra’s

Ook mocht Barnevik op zijn 55ste met pensioen, wat ongebruikelijk is in Zwitserland. ‘Dat was de manier om in die tijd buitenlandse managers aan te trekken’, zo luidt de verklaring van het concern nu. Volgens ABB was het bestuur destijds niet op de hoogte van alle extra’s die Barnevik waren toebedeeld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels