nieuws

Oost-Europa lichtpuntje voor HeidelbergCement

bouwbreed

heidelberg – Centraal- en Oost-Europa bieden HeidelbergCement voorlopig de beste vooruitzichten. Terwijl in andere regio’s de afzet van bouwgrondstoffen stagneert, gaat in de voormalige Oostbloklanden de omzetstijging door. De afzet er groeide vorig jaar met 18,5 procent tot een waarde van 514 miljoen euro.

In de regio West-Europa – waartoe Nederland en bijvoorbeeld de ENCI behoort – daalde de omzet in 2001 met 27 miljoen tot net boven het miljard euro. In de Beneluxlanden werd een neergang van 2 procent genoteerd. In Groot-Brittannië daarentegen nam de bedrijvigheid toe. De afzet van cement nam in West-Europa met 4,2 procent af tot 9,4 miljoen ton. Dat scheelde 21 miljoen euro omzet. De productie bereikte een waarde van 789 miljoen euro. Beton en bouwstoffen brachten respectievelijk 289 en 95 miljoen euro op. Slechts de Britse dochter Castle Cement bereikte een omzet vergelijkbaar met 2000. Met omvangrijke saneringen en moderniseringsprogramma’s wordt gepoogd de kosten te drukken en de resultaten op een acceptabel niveau te houden. In de Duitstalige landen zag HeidelbergCement de omzet met 5,7 procent dalen tot 1,4 miljard euro. De afzet van cement en klinkers kromp met 12,7 procent tot 5,8 miljoen ton. Voor de sterke terugslag in de bouwinvesteringen zien de Heidelbergers vooral de zwakke vraag in de woningbouwsector als verantwoordelijk. In Centraal- en Oost-Europa is HeidelbergCement vooral in Hongarije succesvol. In Tsjechië, Bulgarije en – tegen de trend in – Polen bleef de afzet stabiel. In Noord-Europa (inclusief Rusland) daalde de omzet met 6,5 procent tot 1,2 miljard euro. Eind van het jaar werd een meerderheidbelang verworven in cementfabriek Tsesla in Sint Petersburg.

Verkoop

In Noord-Amerika zwakte de groei door de recessie af tot één procent. Het niveau werd bereikt van bijna 2 miljard euro. Aan de oostkust maar ook in Californië waren cementimporten nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. De meeste producten konden geleverd worden uit de eigen fabrieken in Scandinavië en Turkije. In november werd een nieuwe fabriek in bedrijf genomen in Union Bridge, Maryland. Het concern HeidelbergCement realiseerde vorig jaar met 35.000 medewerkers een omzet van 6,7 miljard euro. Het bedrijfsonderdeel Heidelberger Baustoffe Europe (HBE) is in de verkoop gezet. Naar verwachting zal HBE niet voor de zomer in andere handen overgaan.

Reageer op dit artikel