nieuws

Ook Millenniumtoren Glasgow in problemen

bouwbreed

glasgow – Opnieuw hebben zich ernstige technische problemen gemanifesteerd in een Brits project dat is gebouwd in het kader van de millenniumviering. Dit keer gaat het om de draaiende toren van Glasgow, het hoogste bouwsel van Schotland, waarvan het mechanisme door corrossie is aangetast. De attractie, die 16 miljoen euro heeft gekost, is maanden dicht om reparaties uit te voeren.

Bij een technische inspectie bleek vorige week dat één van de lagers van het draaimechanisme 15 millimeter uit positie was geraakt. De lager is vermoedelijk aangetast door corrosie die wordt veroorzaakt door lekkages op verschillende plaatsen in de toren. Het probleem kwam aan het licht nadat het in Schotland de afgelopen weken hevig had geregend. Het 127 meter lange gevaarte, dat bovenop een gebouw met horeca en technische voorzieningen staat, moet draaien als een surfzeil zodat het steeds de beste positie ten opzichte van de wind inneemt. Voorlopig is de toren nu echter vastgezet. De toren maakt deel uit van het 120 miljoen euro kostende Glasgow Science Center dat net als de wiebelende Millennium Bridge in Londen officieel werd geopend door de Britse vorstin. Op dat moment was de toren zelf echter nog niet klaar omdat zich al de nodige problemen hadden voorgedaan. Zo bleken de liften die bezoekers naar een uitkijkplatform moeten brengen te zwaar voor de metalen constructie. Technici onderzoeken nu of alle lagers van het draaimechanisme vervangen moeten worden. De reparatie zal zeker 120.000 euro kosten

Reageer op dit artikel