nieuws

Midden- en kleinbedrijf klaagt voorheffing aan

bouwbreed

kleef – Het Duitse midden- en kleinbedrijf doet een poging de voorheffingsregeling, bedoeld ter bestrijding van de illegale werkers in de bouw, ongedaan te maken.

Volgens een belastingexpert van het Instituut voor Belastingrecht in Keulen is de voorheffing van 15 procent in strijd met het Europese recht. Dit vanwege het principe van vrijheid van vestiging en dienstverlening. Drie organisaties hebben bij de Europese Commissie een klacht ingediend. Het offensief tegen de heffing wordt volgens de Nedubex gebundeld door de Duitse Middenstandsbond DMB, Haus & Grund Rheinland en uitgeverij Markt Intern. De organisaties schermen met een enquête waaruit blijkt dat driekwart van de belastingbetalers de wet niet geloofwaardig vindt. Immers: de zwartwerkers zullen zich om de belastingverplichting niet druk maken. Bovendien blijft het eigen huis als erkend grootste zwarte bouwplaats geheel buiten schot. Het midden- en kleinbedrijf vreest anders dan wellicht bedoeld de dupe te worden van de voorheffing. In de praktijk is al gebleken dat wie geen vrijstelling heeft van de belastingdienst, Duitse opdrachten wel kan vergeten. De Berlijnse belastingrechter beschouwt de voorheffing als een buitensporig zware verplichting.

Reageer op dit artikel