nieuws

Meter stelt ultrasoon moeheid metaal vast

bouwbreed

Meter stelt ultrasoon moeheid metaal vast

Schade als gevolg van metaalmoeheid detecteert het instrument dat onderzoekers van de universiteit van het Britse Sheffield ontwikkelden. Aanvankelijk bedoeld voor de luchtvaart kan het ook buitengaatse constructies bemeten, evenals gasleidingen, druktanks en dat wat de onderzoekers ‘algemene infrastructuur’ noemen. Het meten gebeurt met ultrageluid. Het ontwikkelen van de voorziening nam vier jaar in beslag. Vooralsnog is het alleen op onderdelen van vliegtuigen beproefd. Die zijn voorzien van op- en ingebouwde sensoren. Uit deze ‘slimme’ panelen worden straks vliegtuigen gebouwd. De sensoren bestaan uit piëzokeramiek en veranderen onder druk of spanning hun elektrische geleidbaarheid. Een handdetector stuurt een golf ultrasoon geluid door de panelen, die direct eventuele schade vaststelt. Het teruggestuurde signaal informeert het personeel over plaats en de aard van de schade, bijvoorbeeld metaalmoeheid of bij samengestelde materialen op schilfering. De techniek komt mettertijd op de markt via het bedrijf Aphora. De directie vraagt van financierders en luchtvaartbedrijven een investering van 2,25 miljoen euro.

Reageer op dit artikel