nieuws

Liebherr met lange mast

bouwbreed

las vegas – Liebherr heeft de ConExpo 2002 in Las Vegas benut om een flink aantal nieuwe producten te introduceren. Daarbij de mobiele kraan LTM 1250/1 met een telescopische mast van liefst 72 meter.

De vorige versie van de kraan reikte tot maximaal 60 meter en had een vakwerkjib van 12 meter nodig om dezelfde hoogte te kunnen bereiken als de nieuwe zesdelige telescoop. Als de mast (vrijwel) rechtop staat, kan de kraan 17 ton hijsen tot 70 meter. Deze 250-tonner (in de VS geldt deze als een 300-US-tonner) vult het gat tussen de nieuwe vijfasser 1200/1 en de zesassige 1300/1. Het gevaarte wordt aangedreven door een turbodieselmotor van Liebherr met een vermogen van 440 kilowatt. De aandrijving kan op drie of vier van de zes assen gebeuren, de vierde as kan worden opgetrokken.

Montagesysteem

De kraan gebruikt een dieselhydraulische aandrijving van 180 kilowatt, ook een Liebherr-product. De hijsmechanismen komen eveneens uit eigen fabriek en worden electronisch geregeld. De mast kan met diverse jibs van 12 tot ruim 30 meter worden verlengd. Zelfs een vaste of een beweegbare jib van 42 en 70 meter behoord tot de mogelijkheden. Eveneens 250 metrische ton hefvermogen heeft de nieuwe rupskraan LR1280, de opvolger van de populaire LR1250. De kraan is uitgerust met de beproefde 400 kilowattmotor van Liebherr en heeft een electronisch geregeld hydraulisch systeem. Het montagesysteem is verbeterd. Met de hydraulische cilinder in de mast kunnen alle uitrustingsstukken van de truck worden gelost en aan de kraan worden gemonteerd. De kraan heeft een beweegbare jib van 83 meter lengte. De hoofdgiek is 55 meter, waardoor een combinatie ontstaat van 138 meter hoogte. Het programma rupskranen is verder uitgebreid met de LR1350/1, een machine in de 400-(US)tonklasse. De motor levert 270 kilowatt. De mast is 120 meter lang en een beweegbare jib van 78 meter kan worden gemonteerd. De giek kan in delen van 6 of 12 meter worden gedeeld, zodat ze gemakkelijk per truck kunnen worden vervoerd. Ook showde Liebherr nieuwe graafmachines, zoals de R984C en het iets kleinere broertje R954B. De 984, een machine in de 120-tonklasse, heeft een motor van Cummins van 504 kilowatt met intercooler. Door het koelsysteem kan de machine ook in temperaturen van 55 graden zonder problemen uit de voeten. Aan de machine kan een bak met een inhoud van 10 kuub worden gehangen en een heel scala van andere uitrustingsstukken. De 984 kan – net als alle andere in de Franse Liebherrfabriek gebouwde machines – met een elektrische aandrijving worden uitgerust, die de doelmatigheid van de machine onder specifieke omstandigheden heel gunstig kan beïnvloeden. De versie PE984, een overslagkraan op een ponton in de steenkoolindustrie in Alabama, is daarom uitgerust met een elektrische motor van 4160 volt bij 60 hertz.

Haakhoogte

Natuurlijk liet Liebherr in Las Vegas ook torenkranen zien. De succesvolle 316EC-H12 stond naast de 100LC. De EC-H-serie kan werken met tien verschillende gieklengten met een maximum van 70 meter en op die lengte een hijsvermogen van 3 ton. De maximum hijscapaciteit is 12 ton. De LC-serie wordt gefabriceerd in de Spaanse fabriek van Liebherr in Pamplona en omvat zes modellen tussen 30 en 100 tonmeter. De grootste kraan die in Las Vegas was te zien, was een 100LC met een maximale haakhoogte van ruim 52 meter een maximale hijscapaciteit van 6 ton en een hijsvermogen van 1600 kilogram op de maximale vlucht van 50 meter.

Reageer op dit artikel