nieuws

Leerling brengt dakdekking aan voor een cijfer

bouwbreed

haren – Voor de eerste keer in Nederland deed een dakdekkersleerling afgelopen vrijdag tentamen in een praktijksituatie. Het gaat om Robert Reigersberg (38) uit Groningen, leerlingdekker bij Adaktis Dakwerken in Groningen. Hij moest voor de ogen van zijn leermeester volgens de regels een garagebox in Haren van een nieuw dakdek voorzien.

  ‘Als je erg zenuwachtig bent, moet je maar even een aspirientje nemen’, grapt directeur Anne Hoekstra van Adaktis Dakwerken in de richting van Robert Reigersberg. Die is liggend op z’n knieën geconcentreerd bezig met een gasbrander. Hij heeft net een nieuwe baan bitumendek over het dak van de garagebox uitgerold. Nauwkeurig en met de tong tussen de lippen brandt hij het dek vast rond de afvoer van het regenwater. Een detail waarop zijn leermeester, Piet Duursma van Adaktis, zeker zal letten. Nauwkeurigheid is namelijk een beoordelingspunt bij het tentamen. ‘Laat ze maar praten, jongen’, spreekt Duursma zijn protégé bemoedigend toe. ‘Het gaat mooi zo.’ ‘De detaillering is het lastigste’, zegt de leerling als hij overeind komt. De Groninger besloot op late leeftijd te kiezen voor het dakdekkersvak vanwege de onzekerheid in de zorgsector waarin hij jarenlang werkte. ‘Bovendien vind ik dit werk leuk en voel ik me vrij als ik op een dak aan het werk ben.’ Reigersberg is de eerste leerling-dekker in Nederland die een tentamen aflegt tijdens een echte dakreparatieklus. ‘We willen onze leerlingen over twee jaar allemaal tentamen laten doen aan de hand van praktijksituaties in de buitenlucht’, verklaart Karel Jan Batenburg, directeur van Tectum. Dat is de stichting voor dakvakmanschap, waarin een vijftigtal dakdekbedrijven zich heeft verenigd. ‘Leerling-dekkers komen bij ons in dienst. Wij zoeken een leerbedrijf voor ze. Daar leren ze de praktijk. De theorie krijgen ze op school, via regionale opleidingscentra. We hebben nu zo’n negentig leerlingen in dienst.’ ‘De primaire dakdekkeropleiding duurt een jaar’, vervolgt Batenburg. ‘In dat jaar moet de leerling een aantal tentamens afronden. Eén daarvan is een praktijktest. Tot nu toe namen we die af in de praktijkruimtes op school. Maar we willen meer aansluiten bij het echte werk. Volgend jaar doen vijftig dekkers een praktijktentamen en het jaar daarop honderd vijftig.’ Reigersberg heeft ter voorbereiding van de dakreparatie al een paar zaken moeten regelen. Duursma somt op: ‘Het aantal rollen bitumendek, is er dakbeveiliging nodig en hoe komen de banen  te liggen. Dat moet hij allemaal zelf uitdokteren.’ Afgaand op zijn leermeester lijkt het erop dat Reigersberg op weg is naar een goede beoordeling. ‘Er zijn afdoende veiligheidsmaatregelen genomen’, wijst Duursma op de dakrandbeveiliging en de brandblusser. ‘Boven de drie meter is zo’n dakrandbeveiliging verplicht. Dit dak is 3,20 meter hoog. Geen risico nemen, dus.’ Duursma let er verder op dat zijn leerling het dek technisch goed en dus waterdicht legt en dat het geheel er netjes uitziet. De beoordeling van Duursma wordt weer geverifieerd door een medewerker van Bouwradius. Reigersberg hoopt in juli zijn diploma erkend dakdakker te mogen ontvangen. Hij komt dan in dienst bij zijn leerbedrijf Adaktis.’Over twee jaar moeten ze allemaal tentamen doen in de praktijk’

Reageer op dit artikel