nieuws

Landhuizen leveren natuur op

bouwbreed

maastricht – Op tien plaatsen in Limburg mag in het buitengebied worden gebouwd. De provincie heeft plekken aangewezen in het kader van het experiment Rood voor Groen.

De nu uit te werken experimenten leveren groene ruimte op in ruil voor enige ‘verstening’, vandaar de naam. Rood voor Groen staat toe dat er landhuizen en woningen in het buitengebied worden gebouwd onder voorwaarde dat een forse hoeveelheid nieuw groen wordt aangelegd. Op deze manier hoopt Limburg er op den duur 225 hectare groen bij te krijgen. Dat groen wordt gefinancierd uit de nieuwbouw of verbouwing van bijvoorbeeld leegstaande boerderijen. Het hoeft niet per se om bos te gaan, maar het moet wel de kenmerken van het omgevende en vaak bedreigde landschap versterken. De provincie kwam op het idee toen bleek dat de hoge grondprijzen de ontwikkeling van nieuwe natuur frustreren. ‘Met Rood voor Groen kunnen agrariërs die grond bezitten, of vermogende particulieren meehelpen aan de ontwikkeling van de natuur’, legt een woordvoerder van de provincie uit. ‘Een nieuw landgoed kan bovendien een nieuwe economische drager voor het landelijk gebied en het platteland zijn.’ Voor het bouwen van een landgoed op onbebouwd terrein wordt een groene tegenprestatie van zo’n tien hectare verwacht. Voor het verbouwen van een oude boerderij tot nieuw landhuis is een tegenprestatie van vijf hectare nodig. Ook mogen de nieuwe initiatieven agrarische belangen niet schaden en moet planologisch alles goed geregeld zijn. Het gaat om buitengebieden in Valkenburg, Gulpen, Sittard-Geleen, Susteren, Roggel, Nederweert, Arcen, Horst aan de Maas, en Venray. In 2003 zal de provincie de experimenten evalueren en bekijken of er meer nieuwe landgoederen in Limburg kunnen komen.

Reageer op dit artikel