nieuws

Laatste fase in opruiming ‘ground zero’ van start

bouwbreed

NEW YORK – Precies zes maanden na de terreuraanslagen op 11 september vorig jaar begint men in New York rond ‘ground zero’ aan de laatste fase van de bergings- en opruimwerkzaamheden. ‘Zonder grote tegenvallers kunnen wij in juni klaar zijn’, meent K. Holden, hoofd van New Yorks stedenbouwkundige dienst.

Hij benadrukt dat het nog steeds om twee soorten operaties gaat. ‘Wij zijn nu begonnen aan de keldergewelven van het WTC-complex. Die boden een zekere bescherming, zodat wij de laatste weken meer stoffelijke resten van slachtoffers vinden dan in de periode daarvoor. Vorige week woensdag bijvoorbeeld werden nog de stoffelijke resten van twee politiemannen geborgen. Daarnaast gaat het natuurlijk ook om een opruimingsoperatie, waarbij wij met de nodige voorzichtigheid nog de ‘badkuip’ moeten legen’, aldus Holden. De ‘badkuip’ is de structuur die enerzijds diende om het water van de rivier de Hudson buiten te houden en anderzijds diende als fundament voor het WTC-complex. Het instorten van beide torens heeft beschadigingen veroorzaakt, maar hoe groot die zijn, weet men pas als de hele badkuip is opgeruimd. Enkele scheuren die tot nu toe werden ontdekt, werden dichtgehouden door puin van de twee torens. Nu dat puin wordt weggegraven wordt de druk van buiten op de wanden van de badkuip groter. Daarom worden aan de buitenkant ‘ankers’ bevestigd die de wanden tegen instorten moeten beschermen. Er zijn in totaal ongeveer negenhonderd van die ankers nodig, waarvan er tot nu toe driehonderd zijn geplaatst.

Min-één

Vorige week werd een provisorische rijbaan aangelegd, waardoor graafmachines en vrachtwagens nu op niveau min-één kunnen komen. ‘Dat versnelt de werkzaamheden aan de oostkant. Zijn wij daar ver genoeg, dan verleggen we de rijbaan, om aan de westkant te beginnen. Ondanks het feit dat wij al zover zijn, moeten wij toch met de nodige zorgvuldigheid te werk gaan, omdat wij nu weer meer stoffelijke resten vinden dan in de puinhoop van niveau nul en daarboven. Daar was vrijwel alles verpulverd door 110 op elkaar stortende vloeren. Naarmate wij dieper komen begint het er meer als een gewone ruïne uit te zien, als zoiets tenminste bestaat’, vertelt luitenant J. Ryan, commandant van de politieafdeling van de Port Authority of New York and New Jersey (de Port Authority is eigenaar van het WTC-complex), die de bergings- en opruimingswerkzaamheden coördineert. Er is veel te doen over de toekomst van ground zero. De nabestaanden van de slachtoffers pleiten voor een permanent monument, zoals het monument dat in Oklahoma werd opgericht ter nagedachtenis aan de 168 slachtoffers die daar in 1995 vielen toen het Paul H. Murray Gebouw werd opgeblazen door Timothy McVeigh. WTC-exploitant Larry Silverstein voelt daar weinig voor. ‘Wij kunnen de slachtoffers van 11 september het best eren door hun werk op de plaats van de ramp voort te zetten. Dus door te herbouwen. Anders laten wij ons leven door terroristen bepalen’, aldus Silverstein.

Provisorisch

Wat er uiteindelijk gebeurt, wordt waarschijnlijk pas over jaren beslist. Voorlopig komt er een provisorisch monument, bestaande uit twee enorme lichtstralen die ’s avonds de twee WTC-torens symboliseren. Daarbij wordt de zwaar beschadigde sculptuur ‘De Sfeer’ geplaatst van Fritz Koenig die voorheen de wandelruimte tussen beide torens sierde. ‘Het is allemaal nog provisorisch, maar wij hebben nu tenminste een voorlopige plek waar wij degenen die ons ontvielen kunnen gedenken’, aldus New Yorks burgemeester Bloomberg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels