nieuws

Kamer: grond stations in handen Rijk

bouwbreed Premium

den haag – Een ruime kamermeerderheid van PvdA, VVD en D66 wil dat NSVastgoed al zijn grondposities rond stations inlevert bij het Rijk. Het parlement vindt dat de NS-dochter te veel macht heeft en daardoor veel renovatieprojecten van stationsgebieden onnodig frustreert.

Dat bleek gisteren tijdens de behandeling van de Spoorwegwet en de Concessiewet in de Tweede Kamer. Minister Netelenbos (verkeer) zal vandaag reageren op deze en andere voorstellen om de spoorwegen te verzelfstandigen. Gemeenten hebben bij de Kamer brede steun gevonden in hun klacht over de moeizame samenwerking met NS Vastgoed. Volgens PvdA-kamerlid Dijsselbloem blijkt vaak dat NS Vastgoed alleen tegen zeer hoge prijzen grond aan de gemeente wil verkopen, waardoor centrumontwikkelingen rond de stations lastig van de grond komen. Zowel D66 als VVD steunen het initiatief om het juridisch eigendom van de gronden weer bij het Rijk te leggen. Verder zal de Kamer van de minister eisen dat zij zelf verantwoordelijkheid gaat dragen voor het onderhoud van het spoorwegennet en niet alleen voor de veiligheid. Ook is er een ruime meerderheid om een basiskwaliteit vast te leggen voor de infrastructuur. Railinfrabeheer kampt momenteel met een onderhoudsachterstand van 1 miljard euro. Als voldaan moet worden aan alle milieueisen is nog eens ruim 2 miljard euro nodig voor aanpassingen. Het parlement maakt zich grote zorgen over de mogelijkheid van conflicten tussen de verschillende onderdelen van de NS. Railinfrabeheer kan gemakkelijk ruzie krijgen over het onderhoud met vervoerder NS. In het huidige wetsvoorstel kan dan alleen een gang naar de rechter uitkomst brengen.

Reageer op dit artikel