nieuws

Justitie neemt ook klokkenluider Bos op de korrel

bouwbreed Premium

rotterdam – Justitie is dinsdag ook binnengevallen bij klokkenluider A. Bos, de voormalige technisch directeur van Koop Tjuchem. Die weigert inmiddels nog verder samen te werken in het corruptieonderzoek van het openbaar ministerie.

De inval bij Bos wordt bevestigd door een medewerker van een groot bouwbedrijf, wiens huis zelf ook ondersteboven werd gehaald. Ook Bos’ voormalige chef F. Veerman kreeg volgens deze bron thuis bezoek van rechercheurs. Woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket wilde gisteren niet vertellen op welke privéadressen justitie huiszoekingen heeft verricht. ‘Over dat soort zaken doen wij nooit uitlatingen.’ De Bruin bevestigt wel dat Bos niet langer wenst mee te werken aan het justitieel onderzoek naar corrupte ambtenaren. Volgens hem eiste de klokkenluider vrijwaring van strafvervolging als voorwaarde voor verdere samenwerking. ‘Wij hebben niet de mogelijkheid om getuigen immuniteit te verlenen. Voor mijnheer Bos konden we daarop geen uitzondering maken’, aldus De Bruin.

Leidraad

Bos overhandigde justitie vorig jaar een schaduwboekhouding waaruit zou blijken dat aannemers onderlinge prijsafspraken maken. Justitie heeft deze gegevens als leidraad genomen bij haar onderzoek naar oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude en illegale kartelvorming. Aan dit deel van het onderzoek werkt Bos nog wel mee, aldus De Bruin. De breuk in het corruptieonderzoek tussen het OMen Bos betekent waarschijnlijk dat justitie kan fluiten naar de namen van zes andere ambtenaren die gevoelig waren voor inkoping. In een recente uitzending van Zembla gaf Bos aan te beschikken over de namen van tien ambtenaren die zich zouden hebben laten corrumperen. Vier daarvan had hij al eerder doorgespeeld aan justitie. Zij vormden volgens Bos nog maar het topje van de ijsberg. In dezelfde uitzending vertelde Bos dat hij een hoge ambtenaar van Rijkswaterstaat had gefêteerd op een bezoek aan Yab Yum. Ook nam hij diverse ambtenaren mee naar Schotland en Zwitserland in het privévliegtuig van Koop Holding. Met die uitlatingen heeft Bos zichzelf in de nesten gewerkt en is hij niet langer alleen kroongetuige maar ook verdachte van het Openbaar Ministerie. Dinsdag viel justitie met een overrompelende actie in op 58 adressen op zoek naar bewijzen voor de door Bos gemelde praktijken.

Reageer op dit artikel