nieuws

Jean Nouvel tekent ‘hig brow’-concertzaal in Kopenhagen

bouwbreed Premium

Jean Nouvel tekent ‘hig brow’-concertzaal in Kopenhagen

KOPENHAGEN – Het ontwerp voor de nieuwe concertzaal van de publieke omroep van Denemarken (Danmarks Radio) wordt geleverd door de Franse architect Jean Nouvel. De Parijzenaar kwam als winnaar uit de bus bij een door de omroep uitgeschreven prijsvraag, waarvoor tevens zeven andere architecten waren genomineerd. De opdracht was om met een ontwerp te komen voor een concertaccomodatie van internationale klasse met 1600 zitplaatsen en 200 koorplaatsen. Het budget waarvan Danmarks Radio uitgaat, bedraagt 94 miljoen euro. Nouvel leverde volgens de jury het meest overtuigende voorstel en won het daardoor van onder meer Rafael Vinoly, Henning Larsen en José Rafael Moneo. In het ontwerp van Nouvel is sprake van een arena-achtige vormgeving van de zaal, terwijl het transparante rechthoekige exterieur dienst moet gaan doen als projectiescherm waarop in de avonduren al dan niet bewegende beelden kunnen verschijnen. De muziekvoorziening wordt de thuisbasis van het omroeporkest RSO en vormt onderdeel van een nieuw te bouwen radio- en televisiecomplex in het volop in ontwikkeling zijnde stadsdeel Ørestad. De bouw van de zaal moet volgens plan volgend jaar beginnen.

Reageer op dit artikel