nieuws

Inrichting Nederland ter discussie

bouwbreed

den haag – De Tweede Kamer velt maandag een oordeel over de toekomstige inrichting van Nederland. Dan worden de contouren getrokken voor nieuwe bouwlocaties en grote infrastructurele projecten, maar de politiek wil ook ruimte openhouden. Minister Pronk kan nogal wat kritiek verwachten op ‘zijn’ Vijfde nota.

analyse

De PvdA kwam uit ontevredenheid al met een alternatieve nota. Nu zal blijken of partij van Pronk haar poot stijf houdt, of volstaat met enkele kleine wijzigingen. De VVDheeft grote twijfels bij de te strak getrokken contouren en Meijer (CDA)dreigde vorige week dat de nota niet ongeschonden door de Kamer komt. De weerstand is wellicht milder dan verwacht, omdat alle partijen belang hechten aan het vaststellen van de nota voor de verkiezingen. Daarvoor komen ze op 15 april weer bij elkaar en zijn zelfs de stemmingen al gepland. Ze laten de beslissing over de ruimtelijke ordening liever niet over aan een volgend kabinet met misschien wel Pim Fortuyn aan het roer. Minister Netelenbos zit maandag ook aan tafel. Zij heeft de beslissing over het rondje Randstad vooruitgeschoven, omdat ze eerst wil weten waar de nieuwe bouwlocaties komen. Als Rijnenburg bij Utrecht volgebouwd mag worden, moet zij wegen en openbaar vervoer hieraan aanpassen, dus ook de route van het rondje Randstad. De Deltametropool, één van de zes nationale stedelijk netwerken welke voor die status Randstad heette, moet snellere verbindingen krijgen. Tussen de steden die er onderdeel van uitmaken onderling, maar ook bijvoorbeeld met het noorden van Nederland door de aanleg van de Zuiderzeelijn. Almere, dat volgens de nota snel moet uitgroeien tot de vijfde stad van Nederland, moet ook een halte krijgen, want voorlopig loopt die stad qua bereikbaarheid nog ver achter. Om de steden is een rode contour getrokken. Maar PvdA’er Depla opperde onlangs nog om binnen die lijnen groene contouren te trekken om het groen in de stad veilig te stellen. Maar als Tweede-Kamerlid mag hij de lijnen niet trekken. Het Rijk houdt nog wel een dikke vinger in de pap. In de nota zijn bundelingsgebieden aangegeven. Deze zijn veelal over de grote steden gelegd. Geen wonder, want hierin moet het grootste deel van de verstedelijking plaatsvinden. Dat betekent dat gemeenten hierbinnen mogen zoeken naar de juiste plaatsen voor de rode contouren. Winst is dat de vage term balansgebieden uit de eerste fase van de nota is verdwenen. Daarvoor in de plaats geldt de hele bundel nu als verstedelijkingsgebied. Stedelijke netwerken vallen hierbinnen. De burger die groen in de straat mist, zet een geranium voor zijn raam. Dat is de keuzevrijheid van de burger en voldoet ook aan de menselijke maat.

Reageer op dit artikel