nieuws

Hoofdstad onderzoekt topwinst HBG

bouwbreed

amsterdam – De gemeente Amsterdam zoekt uit of de Hollandsche Beton Groep buitensporig veel heeft verdiend aan de bouw van de Enneüs Heermabrug naar IJburg.

De staalbouwers van HBG sloten het karwei af met een positieve marge van 23,9 procent en schreven 4,5 miljoen euro winst in de boeken bij. Een klokkenluider heeft de Amsterdamse politieke partij Anders Amsterdam/De Groenen inzicht gegeven in de kosten en baten van het project. ‘We willen van wethouder Stadig zo snel mogelijk antwoord op de vraag hoe het mogelijk was op zulke grote schaal overheidsgeld te verspillen’, aldus raadlid R. Danen van Anders Amsterdam. De kwestie ligt extra gevoelig, omdat de gemeente meer dan gebruikelijk aandacht heeft besteed aan de financiële aspecten van de Heermabrug. Voor het gemeentelijke Bureau Screening- en Bewakingsaanpak was de brug het eerste project dat onder de loep werd genomen. Aanleiding vormde de bouw van de Schipholtunnel, waarbij valse facturen aan het licht kwamen. Danen: ‘Vanwege de Schipholtunnel bestonden grote twijfels. Je zit er bovenop. En dan nog loopt de zaak uit de hand. HBG heeft nota bene een extra verklaring moeten tekenen waarin het bedrijf belooft integer te werk te gaan. Misschien heeft het bouwbedrijf volgens de regels gelijk. Maar vallen woekerwinsten onder het begrip integer? Aan de andere kant ligt de schuldvraag bij opdrachtgever Amsterdam. Hoe heeft de gemeente de extreme winst kunnen toestaan?’

Schouderophalen

Op het hoofdkantoor van HBG in Rijswijk wordt de kritiek uit de hoofdstad ontvangen met schouderophalen. ‘Als de Volkskrant alle duizend werken waarop we winst maken, uitvoerig op de voorpagina wil beschrijven, moet de krant dat vooral doen. Onze aandeelhouders zullen daar blij mee zijn’, aldus A. Pronk. Hij geeft toe dat de staalbouwers een stevige winst hebben geboekt. Andere dochters (zoals HBG-Civiel) daarentegen incasseerden ook tegenvallers op het project. ‘Alles bij elkaar is een winstpercentage gerealiseerd van 10 procent. Met het tekenen van een extra integriteitsverklaring had HBG destijds geen enkel probleem. Ons bedrijf werkt altijd integer. Amsterdam heeft zich als opdrachtgever heel keurig opgesteld. Wat ons betreft had HBG graag gewerkt op kostplusbasis. Aan een dergelijk contract werd echter niet de voorkeur gegeven’, aldus Pronk. De bouw van de 230 meter lange Heermabrug werd voor een bedrag van 28,3 miljoen euro gegund aan HBG. Concurrent Koop Tjuchem wilde het project voor 21,1 miljoen klaren, maar viel af wegens vermeend gebrek aan ervaring.

Reageer op dit artikel