nieuws

Gelderse bedrijven claimen schade verkeerschaos

bouwbreed Premium

arnhem – De verkeerschaos in Oost-Nederland die telkens ontstaat als er een ongeval gebeurt op de snelweg A50 tussen Heteren en Ewijk veroorzaakt een schade van vele miljoenen euro’s. Het bedrijfsleven overweegt die schade te claimen bij de rijksoverheid, omdat het kabinet al jarenlang weigert te investeren in de infrastructuur in dit deel van Nederland.

Dat heeft R. Migo, directeur van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, gisteren gezegd bij Omroep Gelderland. Volgens Migo is het niet meer acceptabel dat de regering Oost-Nederland links laat liggen als het gaat om oplossingen voor de geheel dichtgeslibte verkeersaders. Woensdagmorgen weigerde de verkeerssignalering van de spitsstrook langs de A50. Gisteren gebeurde op de brug over de Waal bij Ewijk een ongeluk. Beide incidenten lieten het verkeer in de zeer wijde omtrek volledig vastlopen.

Veiligheid

Volgens Migo zijn honderden werknemers te laat of helemaal niet op hun werk gekomen en is eenzelfde aantal afspraken afgezegd. ‘De maat is nu helemaal vol’, aldus Migo. De hulpverleningsdiensten onderschrijven de kritiek van Migo, omdat naar hun mening de veiligheid van weggebruikers en omwonenden van de snelweg in gevaar komt. De brug bij Ewijk in de A50 is de enige doorgaande noord-zuidverbinding over het water. Als er een groot ongeluk gebeurt op dat weggedeelte zullen ambulances de plaats van het ongeval nauwelijks meer kunnen bereiken, omdat er direct overal files staan. Evacueren van omwonenden wordt helemaal een hels karwei, denkt de brandweer.

Waalbrug

Uit prognoses van Rijkswaterstaat blijkt dat het verkeer in het gebied de komende tien jaar nog met 30 tot 50 procent zal toenemen. De provincie heeft vorige week nog bij het kabinet aangedrongen op geld voor de aansluiting van de snelweg A73 (Venlo – Nijmegen) op de A15 (Bemmel – Rotterdam), inclusief een nieuwe brug over de Waal. Volgens het bestaande investeringsprogramma van het Rijk komt er pas in 2009 mogelijk een tweede Waalbrug, maar dat wil Gelderland niet meer accepteren. (anp)

Reageer op dit artikel