nieuws

Gebakken straatsteen met afstandhouders in Ruurlo

bouwbreed

ruurlo – Bij de herinrichting van de dorpskern van Ruurlo past Grontmij vormbakstraatstenen met afstandhouders toe.

De gemeente Ruurlo koos voor de steen omdat hij minder schade oploopt bij het leggen, het patroon zeer gelijkmatig is en de stenen vaster liggen dan stenen zonder afstandhouders, waardoor het straatwerk langer meegaat. De innovatie komt van Huwa Baksteen, een fabrikant met vestigingen in Spijk en Angeren. De stenen worden verkocht door Hanson in Doorwerth. Huwa heeft octrooi aangevraagd op de nieuwe vormbakstraatsteen. Hij heeft op de kopse kanten een nok en op de bezande platte kant vier noppen. Daardoor laat hij zich makkelijk en snel vlijen. Ook het inzanden gaat goed, omdat de afstand tussen de stenen overal gelijk is. In Ruurlo wordt totaal 15.500 vierkante meter bestrating gelegd. Een deel daarvan is al uitgevoerd, zonder afstandhouders. Op het moment wordt gewerkt met dikformaat en waalformaat stenen in de kleuren zwart, grijs en roodpaars, met afstandhouders. De nieuwe vormbakstraatsteen zal in elf kleuren worden geproduceerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels