nieuws

Gasunie steekt geld in uitbreiding transportnet

bouwbreed

groningen – De Gasunie investeert dit jaar 96 miljoen euro in verbetering en uitbreiding van het transportnet. De aanpassingen zijn vooral van belang als reactie op de liberalisering van de gasmarkt. Bovendien wordt ter wille van de veiligheid geld gestoken in waarborgen van de technische integriteit van het systeem.

Volgens de Gasunie zijn de vooruitzichten voor de afzet van gas onverminderd gunstig. Voor Nederland wordt gerekend op een groei van 2 procent. Als gevolg van de hoge olieprijzen en de gestegen afzet nam de omzet vorig jaar met 34 procent toe tot 12 miljard euro. De verkoop van gas steeg met 11 procent tot een waarde van 80,7 miljard kubieke meter. De export groeide – vooral door de toegenomen vraag in Duitsland en België – met 16 procent tot 42,4 kuub. Bijna 30 procent van het ingekochte volume kwam uit de gasbel in Groningen. Sinds oktober stroomt via het aangepaste station Oude Statenzijl voor een periode van twintig jaar 80 miljard kuub uit Rusland binnen. De wijzigingswerkzaamheden ten behoeve van de Betuwelijn en de uitbreiding van Schiphol naderen hun voltooiing. De aanpassing voor het netwerk bij de hogesnelheidslijn is in volle gang. Het beheersen van graafwerkzaamheden door derden, ter voorkoming van leidingbeschadigingen, vergt extra aandacht. Om tot verbeteringen te komen zijn initiatieven genomen in samenwerking met de brancheorganisaties van professionele gravers.

Reageer op dit artikel