nieuws

FNV Bouw steunt SER-voorstellen wao

bouwbreed

amsterdam – Voor FNV-Bouw is een akkoord over de herziening van de wao in de Sociaal-Economische Raad (SER) het belangrijkste. Voorzitter R. de Vries van de bouwbond stelde gisteren tijdens de actiebijeenkomst van bouwvakkers in Amsterdam liever een paar keer te moeten slikken dan het SER-akkoord over de wao te laten afketsen.

De voorman spreekt hiermee een andere taal dan de grootste FNV-bond Bondgenoten en de politiebond NPB. De veertien bonden van de FNV vergaderden gisteren over de wao-aanpassing. De centrale heeft er binnen de SER over onderhandeld. FNV Bondgenoten heeft de herziening van het wao-stelsel vrijdag echter afgewezen en is goed voor 45 procent van het eindoordeel van de federatieraad. Volgens De Vries is het ‘en dubbeltje op zijn kant” of de SER-voorstellen stand houden. ‘Het laatste woord is ook nog niet gezegd over de uitwerking van het akkoord. Maar ik ben hoopvol, want ik geloof dat iedereen toch wil voorkomen dat het kabinet anders met een oplossing moet komen.’ FNV Bouw heeft volgens eigen zeggen ruim 20 procent van het eindoordeel in handen. De voorzitter van de bouwbond wil voorkomen dat zich een herhaling voordoet van 1991. ‘Toen kwamen we er ook niet uit en nam het kabinet vervolgens veel hardere maatregelen dan we gewild hadden. Onze acties met 200.000 man op het Malieveld in Den Haag deden daar niets tegen.’ FNV Bondgenoten protesteert vooral tegen het verbod in het advies om werknemers in het tweede ziektejaar meer dan 70 procent van hun laatstverdiende loon te geven. Maar werkgevers zijn bang dat wanneer deze mensen meer loon krijgen, de prikkel verdwijnt om weer aan het werk te gaan. De Vries denkt een compromis te hebben gevonden: ‘Stel mensen die hun best doen om te reïntegreren een bonus aan het einde van het tweede ziektejaar in het vooruitzicht. Dit kun je zien als een positieve prikkel.’ (anp)

Reageer op dit artikel