nieuws

Fixering van gesneden dakplaten- of pannen

bouwbreed

Of daken nu van links naar rechts worden gelegd of omgekeerd, in de praktijk valt niet altijd te ontkomen aan het snijden van de gebruikte dakpannen of -platen. Bijvoorbeeld in het hoekgebied van het dak, of bij een eventuele dakkapel. En die vrijliggende randen vragen onvermijdelijk om een handige bevestigingsmethode. octrooi

nummer: 1018555 houder: BTS GmbH, Waltrop, Duitsland uitvinder: G. Sawatzki

Het octrooi spreekt over ‘een inrichting voor het fixeren van gesneden dakplaten- of pannen’, maar het gaat natuurlijk over een hulpstuk om afgezaagde dakpannen en dakplaten mee vast te zetten. Een alternatief voor simpele haken. Of voor het doorboren en vervolgens vastzetten met schroeven. En naar eigen zeggen goedkoper en universeler dan een al bestaande klem van roestvast staal. Van opzij gezien heeft het fixeerelement de vorm van een liggende H. Het bovenste been is aan het ene uiteinde voorzien van een doorgangsboring met een kleinere doorsnede dan de draaddoorsnede van de bijbehorende schroef. Het onderste been heeft geen doorgangsboring. Bij het indraaien raakt de bevestigingsschroef uiteindelijk het onderste been, waarna niet zozeer de schroef zijn weg vervolgt, maar het bovenste been achteruit wordt gedwongen. Doordat de stijve benen in het midden aan elkaar zitten, wijkt alleen het bovenbeengedeelte aan de kant van de schroef uiteen. Gelijktijdig beweegt het bovenbeengedeelte aan de andere kant van het verbindingsstuk zich in de tegenovergestelde richting.  Op deze wijze klemmen de benen met hun vertanding de dakpan of -plaat vast, waarna de schroef zijn weg vervolgt en uiteindelijk door het onderbeen heen de onderconstructie bereikt. Dit heeft een borging van de betreffende dakpan of dakplaat tot resultaat. De klem lijkt eenvoudig te produceren uit een van de beschikbare soorten kunststof.

Reageer op dit artikel