nieuws

Explosieve winststijging bouwer Strukton

bouwbreed

utrecht – Bouwbedrijf Strukton heeft vorig jaar de winst met maar liefst 90 procent zien stijgen, naar 11,3 miljoen euro. De omzet daalde licht, tot 606,8 mijoen euro. De winstmarge nam ook toe, maar blijft met 2 procent aan de lage kant.

Voor de daling van de bedrijfsopbrengsten bestaat volgens Strukton-woordvoerder M. van Nieuwkerk een logische verklaring: vorig jaar verkocht het bouwbedrijf haar Belgische dochter Strukton de Meyer aan BAM NBM. Dat kostte Strukton in een klap een omzet van zo’n 90 miljoen euro. De Meyer werd van de hand gedaan omdat het bedrijfsonderdeel niet past in de huidige kernactiviteiten. Strukton wil zich specifiek richten op ‘die activiteiten in Nederland waar Strukton over een sterke marktpositie beschikt, namelijk railinfra, de civiele bouw en de utiliteitsbouw.’ De railinfrapoot van Strukton blijft wel actief in het buitenland maar dan vooral in de nichemarkten in Engeland, Italië en België. Om die reden vergrootte Strukton onlangs zijn belang in de Italiaanse spoorwegbouwer CLF van 25 naar 40 procent.

Vergevorderd

Wisselbouw Nederland wordt net als De Meyer verkocht, maakte Strukton vrijdag bekend. Van Nieuwkerk verwacht dat de producent en engineer van wisselcontructies binnenkort van eigenaar verandert. ‘De onderhandelingen over de verkoop van Wisselbouw zijn in een vergevorderd stadium. Binnen enkele maanden verwachten we de transactie af te ronden.’ Bij Strukton heerst tevredenheid over de jaarcijfers. De winst steeg fors, met 90 procent. Wordt in de cijfers van 2000 geen rekening gehouden met de omzet van De Meyer, dan namen vorig jaar ook de bedrijfsopbrengsten van Strukton toe, met 14,5 procent. Dat de winstmarge maar net uitkomt op 2 procent, verontrust Strukton niet, zegt Van Nieuwkerk. ‘Vorig jaar kwam de winstmarge net onder de 1 procent uit, nu dus op 2 procent. Dat was ook ons doel, dus kunnen we niet anders dan tevreden zijn.’ Voor dit jaar wordt opnieuw een stijging van het totale resultaat verwacht. Strukton houdt echter wel rekening met een dip in de utititeitsbouw als gevolg van de dalende vraag naar kantoren. In november trof Strukton een schikking met het openbaar ministerie in de fraudezaak rond de bouw van de Schipholspoortunnel. De kosten daarvan, zo’n vijf miljoen euro, zijn niet terug te vinden in de cijfers. ‘Officieel is die schikking eind 2000 getroffen. In dat jaar is ook de last genomen.’

Reageer op dit artikel