nieuws

Damsterdiep moet waterloop worden met parkeergarage

bouwbreed

GRONINGEN – B en W van Groningen hebben een visie op de binnenstad gepresenteerd, waarin een pleidooi wordt gehouden voor het herstellen van het Damsterdiep en de Damsterkade als waterloop. Onder het water zou een ondergrondse parkeerkelder moeten verrijzen.

Het zogeheten ‘Eiland’ zou zo weer een echt eiland worden. Bovendien denkt het college met aantrekkelijke ligplaatsen voor de recreatievaart gemakkelijker investeerders te kunnen interesseren voor de realisatie van kantoren en woningen. De binnenstadsvisie fungeert overigens als discussiestuk, dat de inspraak ingaat voordat er een prijskaartje aan wordt gehangen. Zo wordt over een parkeergarage onder het Damsterdiep al jarenlang financieel gesteggeld. Het blijkt niet zo makkelijk ondernemers uit dit deel van de binnenstad een bijdrage te laten leveren via de zogeheten baatbelasting. Hoewel de ondernemers het er wel over eens zijn dat er een parkeergarage moet komen, willen ze er zelf nauwelijks in investeren.

Afhankelijk

Het definitieve plan en de grootte van de parkeergarage is dan ook vooral afhankelijk van de financiële bijdragen van bedrijven. Door nu een duidelijke visie op de binnenstad neer te leggen, hoopt het college de ondernemers van de noodzaak van financiële bijdragen te overtuigen. Op de wat langere termijn komt in die visie ook het Gedempte Zuiderdiep – met wat hogere bebouwing en een tramlijn in plaats van de enorme aantallen bussen in de huidige situatie – in beeld als ondergrondse parkeergelegenheid.

Reageer op dit artikel