nieuws

‘Complete boerderijen zijn verloren’

bouwbreed

grouw – Er komt een onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van scheuren in woningen en boerderijen in het gebied tussen Grou, Warga en Warten.

Bewoners klagen al jaren over de in sommige gevallen fikse schade die in hun ogen veroorzaakt wordt door bodemdaling ten gevolge van gaswinning door energiemaatschappij Total Fina Elf. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium dat is gevormd door TNO Bouw, het Nederlands Instituut Toegepaste Geologie en Geo Delft. Opdrachtgever is de Technische Commissie Bodemdalingen; een instantie die in het leven is geroepen door het ministerie van Economische Zaken. ‘Er zijn gevallen waarbij complete boerderijen als verloren moeten worden beschouwd door de scheuren die zijn ontstaan’, vertelt J. van der Baan van de actiegroep Willem Beton. Deze groep maakt zich sterk voor de gedupeerden. ‘De eerste schadegevallen dateren al van begin jaren tachtig. De kosten zijn nergens te verhalen omdat Total Fina Elf ontkent verantwoordelijk te zijn.’ De onderzoekers concentreren zich op tien geselecteerde woningen. De bevindingen gelden als model voor alle getroffen panden. De onderzoeksresultaten zijn eind dit jaar bekend. De commissie wil het rapport gebruiken om de energiemaatschappij te bewegen over te gaan tot uitkering van schadevergoeding, mocht blijken dat zij de veroorzaker zijn van de schade.

Reageer op dit artikel