nieuws

Cara-patiënt herademt met simpel aan te brengen ‘filterventilator’

bouwbreed

Het eerste en enige gepatenteerde systeem dat ventileert, recirculeert en reinigt. Met die kwalificaties beveelt Innosource diens Sonair A+ bij onder meer cara-patiënten aan. Het apparaat wordt aan de binnenzijde van de buitenmuur of de pui gemonteerd. Het vraagt alleen aansluiting op een stopcontact zonder randaarde.

De ongefilterde buitenlucht wordt via een al dan niet flexibele buis via de achterzijde van buiten aangezogen en gereinigd. De Sonair A+ schept naar de mening van de leverancier een schoon, comfortabel en gezond binnenmilieu. Het systeem past de hoeveelheid binnen- en buitenlucht af door traploos het toerental van de ventilator te regelen. Een draaiknop bepaalt de verhouding tussen de binnen- en buitenlucht. De lucht in het vertrek wordt via de onderzijde aangezogen. Doordat de binnen- en buitenlucht samenkomen, ontstaat een geregelde luchttemperatuur. De gebruiker kan uit drie filters kiezen. Het standaard akoestisch filter vermindert geluidsoverlast. Het fijnfilter weert geluid en stof en het koolstoffilter verwijdert ook stank. Afhankelijk van het type filter bedraagt het debiet 7 tot 55 kubieke decimeter per seconde. Het groffilter moet eenmaal per maand met de stofzuiger worden gereinigd. Het Hepa-filter moet een- of tweemaal per jaar worden vervangen. Het nominaal verbruik beloopt maximaal 38 Watt.

Montagemal

De leverancier noemt het toestel goed geschikt voor de renovatie. Niet in de laatste plaats omdat het monteren weinig handelingen vergt. De installateur is er gemiddeld een half uur aan kwijt. Het apparaat hangt met drie schroeven aan de wand. Een montagemal geeft de boorposities aan. Plaatsing in de buurt van een centraleverwarmingsradiator vergroot het thermisch comfort van het apparaat. Aan de rechter zijkant moet minstens 18 centimeter ruimte zitten en aan de boven- en onderzijde 15 centimeter. Innosource noemt zijn Sonair S+ de stilste mechanische wandsuskast van het moment. Bij een debiet van 7 kubieke decimeter per seconde produceert het systeem 11,4 dB(A) en bij het dubbele debiet 16 dB(A). Ook dit systeem is dubbel geïsoleerd en kan zonder randaarde toe. Het systeem zuigt via een buis door de gevel buitenlucht aan. Een aansluiting op de zij- en bovenkant is optioneel. Deze lucht gaat via een speciale ventilator door een geluidwerende en geluidabsorberende kamer. Aan de bovenzijde stroomt de lucht vervolgens het vertrek in. De hoeveelheid aan te zuigen buitenlucht is traploos instelbaar. De buitenluchttoevoer kan ook worden gesloten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels