nieuws

Boskalis onverstoorbaar naar 77,7 miljoen euro winst

bouwbreed

amsterdam – Blijkbaar onberoerd door de wereldwijde terugslag van vorig jaar, heeft Koninklijke Boskalis Westminster vorig jaar de winst met 15 procent opgevoerd tot 77,7 miljoen euro. De omzet van de baggeraar steeg met 13 procent tot bijna 1,1 miljard euro. Voor dit jaar rekent bestuursvoorzitter R. van Gelder op een verdere winstgroei van minstens 5 tot wellicht 10 procent.

‘Overal in de wereld bestaat een fundamentele behoefte aan het type infrastructuur dat wij bieden’, aldus Van Gelder gisteren in Amsterdam. ‘Bovendien zijn de projecten te groot om zo maar even af te blazen. Ook telt mee dat overheden in moeilijke tijden onze projecten zien als een goed middel om bepaalde sectoren te stimuleren’.

Omzetstijgingen

De omzet verricht werk steeg in 2001 met 12,8 procent 1,1 miljard euro. In Europa was de omzet in Nederland aanzienlijk groter dan elders. De groei manifesteerde zich zowel bij het baggeren, de winning en levering van zand, droog grondverzet en milieuwerken. Buiten Europa werden grote omzetstijgingen gerealiseerd in het Verre Oosten, Noord-Amerika en Mexico. Gezien de sociale en politieke onrust in Nigeria zette de directie de activiteiten in dat land op een laag pitje. De omzet in de tien regio’s die Boskalis als thuismarkt ziet, steeg met 6 procent. Op de veel grilliger internationale projectenmarkt haalde de baggeraar 32 procent meer binnen. Het aandeel van de thuismarkten zakte daardoor 4 punten terug tot 58 procent. De omzet op de internationale projectenmarkt steeg tot 400 miljoen euro. Grote landaanwinningen werden uitgevoerd in Singapore en India. Goed van pas kwam de nog jonge strategische alliantie met de maritieme aannemer Archirodom, waarin Boskalis een aandeel van 30 procent heeft genomen. Sinds mei bracht het Indiase bedrijf in het Midden-Oosten een omzet binnen van 28 miljoen euro.

Nichemarkten

In de specialistische nichemarkten ten behoeve van de buitengaats werkende industrie, boekte Boskalis een omzet van 56 miljoen euro. De inbreng van kabellegger Van der Stoel Cable vielen tegen. Op basis van een per 31 december met voor 1,2 miljard euro aan opdrachten gevulde orderportefeuille, ziet Boskalis de toekomst optimistisch tegemoet. Om zo veel mogelijk krenten uit de pap te baggeren, investeert de onderneming flink in de vloot. Zo wordt de jumbohopper W.D. Fairway met 54 meter verlengd tot een capacititeit van 33.000 kubieke meter en zijn deze week bij Merwede Shipyards in Hardinxveld-Giessendam twee sleephopperzuigers van elk 16.000 kuub besteld. ‘Ondanks de huidige stagnatie van de economische groei, blijven de vooruitzichten van de wereldeconomie en het daar aan verbonden handelsvolume op langere termijn gunstig’, aldus Van Gelder. ‘De wereldbevolking groeit, er is een tekort aan ruimte in dichtbevolkte kustgebieden en de vraag naar vervoer groeit. Of dat nu gebeurt over het water, op de weg of door de lucht’. Op de wat langere termijn hoopt Boskalis het nu nog onrustige Venezuela, Indonesië en India aan de al lange reeks van thuismarkten toe te voegen. In de kortere termijn ruikt Van Gelder goede kansen in de rijke Arabische landen.

Reageer op dit artikel