nieuws

Bod van 1,46 miljard op vastgoedfonds ligt boven koers aandeel maar onder intrinsieke waarde

bouwbreed Premium

rotterdam – Brack Capital Real Estate wil vastgoedfonds Haslemere overnemen. Brack Capital biedt 1,46 miljard euro in contanten voor het vroegere Rodamco UK, wat neerkomt op een bod van 63,75 euro per aandeel.

Bod van 1,46 miljard op vastgoedfonds ligt boven koers aandeel maar onder intrinsieke waarde

De overname komt niet onverwacht. Haslemere maakte op 15 februari al bekend dat het in gesprek was over een overname. Het fonds schatte zijn portefeuille toen op 2,5 miljard euro. Brack Capital is een naar Nederlands recht opgerichte houdstermaatschappij, met als investeerders Apollo International Real Estate Investment Fund en Merrill Lynch Capital Corporation. De vastgoedbelegger doet zijn bod gestand als hij 95 procent van de aandelen Haslemere in handen krijgt. Het bod ligt 3,7 procent boven de slotkoers van maandag en vertegenwoordigt ook een premie van 18,9 procent bovenop de koers van midden februari, het moment dat Haslemere bekendmaakte in onderhandeling te zijn over een overname. Het bedrag dat Brack Capital voor Haslemere over heeft, ligt echter fiks onder de intrinsieke waarde van het aandeel, die op 31 december op 76,62 euro lag. Het biedingsbericht is waarschijnlijk eind deze maand beschikbaar voor de aandeelhouders. Zij kunnen tot eind april hun stukken aanbieden. De directie wijt het verschil tussen de beurs- en intrinsieke waarde aan het onduidelijke karakter van het fonds.

Verzet

Haslemere heeft zijn beleggingen in Groot-Brittannië, terwijl de beleggers overwegend Nederlands zijn. Bovendien komt Haslemere niet in aanmerking voor opname in Britse indices, wat de vraag naar aandelen, en dus de koers, ook drukt. De overname is de tweede in korte tijd van een Nederlands vastgoedfonds. Begin januari werd bekend dat de vastgoedfondsen Westfield, Simon Property en The Rouse Company het Nederlandse Rodamco North America (RNA) willen overnemen. Dit stuitte op verzet van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Die vond het bod, evenals bij Haslemere onder de intrinsieke waarde van het aandeel, te laag. Bovendien zou de RNA-top voor zichzelf een exorbitant hoge vertrekpremie hebben geregeld. Van zo’n ‘golden parachute’ is bij Haslemere evenwel geen sprake, benadrukt de directie. ‘Het voorgenomen bod zal geen gevolgen hebben voor de lopende arbeidscontracten van de leden van de directie en raad van commissarissen.’ Haslemere maakte gisteren zijn resultaten over 2001 bekend. De operationele winst van het fonds steeg vorig jaar met 4,5 procent tot netto 95 miljoen euro.

Reageer op dit artikel