nieuws

Bestemmingsplan Amsterdam zorgt voor verwarring

bouwbreed

den haag – ‘Hier kunnen burgers toch geen wijs meer uit’, verzucht de exploitant van Hotel Toren aan de Amsterdamse Keizersgracht. ‘Wat heb je aan een bestemmingsplan wanneer het alleen maar verwarring brengt.’

Hotel Toren wil een verdieping bijbouwen maar krijgt niet de gewenste vergunningen. Afgelopen week diende het hoger beroep tegen de gemeente bij de Raad van State in Den Haag. De gemeente beroept zich op het bestemmingsplan dat geen ruimte laat voor de bouwvergunning. Een complex verhaal over ‘vierkante-meters-in-de-wand’, ‘clustering van bouwplannen’ en ‘maximale aantallen hotel-vierkantemeters’ moet dat onderbouwen. ‘Dit is al de derde zitting en wéér komt de gemeente met een nieuwe interpretatie van haar eigen voorschriften’, verzucht de advocaat van de hoteleigenaar. De onduidelijkheid is niet de enige reden dat het hotel naar de Raad van State stapte. Bij de totstandkoming van het bestemmingsplan zouden ook fouten zijn gemaakt. De gemeente zou het hotel destijds -gedeeltelijk- over het hoofd hebben gezien. Dat er fouten zijn gemaakt ontkent de gemeente niet. Desondanks vindt zij niet dat Hotel Toren in haar belangen is geschaad. Uitspraak van de Raad van State volgt over zes weken.

Reageer op dit artikel