nieuws

BAM NBM zoekt uitbreiding in België

bouwbreed Premium

amsterdam – De Koninklijke BAM NBMstuurt bij om dit jaar zowel de omzet als het resultaat ten opzichte van het florissante jaar 2001 verder te verbeteren. De marktleider in de Benelux wil via overnames zijn positie in België versterken.

Bovendien is de maatlat van de gewenste winstgevendheid verhoogd van 3,1 tot 4,0 procent voor belastingen. Begin dit jaar verdubbelde BAM NBM zijn omzet in België door de overname van De Meyer. Tegen de stroom in slaagde BAM NBM vorig jaar zijn autonome groei nog met 6 procent te verhogen. De landelijke bouwproductie nam 2 procent af. Het netto resultaat steeg dankzij consolidaties met 60 procent tot 39,4 miljoen euro op een omzet van 2,9 miljard euro. De winststijging is 5 procent groter dan de directie in december voorspelde.

Matig

In de sector Bouw en Vastgoed vielen de resultaten tegen vanwege het matig presteren van Wilma. Door verliezen in de regio Noordoost raakte de dochtermaatschappij in de rode cijfers. Het bedrijf is inmiddels drastisch gereorganiseerd en wordt niet meer vanuit Weert maar decentraal aangestuurd. ‘De omslag is gemaakt. In 2002 verwachten we weer positieve resultaten’, aldus bestuursvoorzitter W. van Vonno. Bij Bouw en Vastgoed steeg de omzet van 978 miljoen naar 1,8 miljard euro. De marge zakte terug van 2,9 naar 1,6 procent. Het jaar werd afgesloten met voor 2,5 miljard euro aan orders in portefeuille. In het segment Infra slaagde BAM NBM de autonome groei met 7 procent te verbeteren. De omzet sprong van 479 miljoen naar 1,1 miljard euro. De marge verbeterde van 2,5 tot 3,9 procent. Apetrots is het concern op het binnenhalen van het grootste publiek-private project ooit in Nederland gerealiseerd. In een consortium heeft BAM NBM een aandeel van 43 procent van de bouwsom voor de aanleg van de bovenbouw van de hogesnelheidslijn. Na oplevering in 2006 houdt het consortium de HSL 25 jaar in onderhoud. De orderportefeuille aan infrastructurele projecten omvat werken ter waarde van 1,8 miljard euro. In de sector Techniek steeg de omzet, bij een positieve marge van 6,5 procent, licht tot 176 miljoen euro.

Ziek

Van Vonno wordt zo langzamerhand ziek van de wijze waarop de bouwsector vanwege vermeende fraude in de verdachtenbank wordt gezet. ‘Het recht moet zijn loop hebben. Vanzelfsprekend. De bouwsector heeft een grote maatschappelijke betekenis. In elke branche heb je wel rotte appels. Ik kan er niet tegen dat telkens weer de gehele sector verdacht wordt gemaakt.’ Van Vonno zegt dat intern de gedragscodes zijn aangescherpt. Niet speciaal met het oog op de fraude, maar omdat de bedrijfsstructuur toch al op de helling stond. ‘Als zo’n pui van de Zembla-uitzending over je heenvalt, kijk je nog eens naar alle punten en komma’s. Bij ons werk hebben we absoluut geen last van de hele affaire. Behalve dan tijdens de invallen in drie van onze kantoren. Die actie heeft diverse mensen, onder wie ikzelf, een dag werken gekost’. Ook de huidige stakingen en het faillissement van Philipp Holzmann laten BAM NBM blijkbaar onberoerd. Bestuurder N. de Vries: ‘We werken met Holzmann bij een heleboel projecten samen. Bij de Utrechtboog, diverse delen van de Betuwelijn en de Westerscheldetunnel. We bekijken wat we nog van het bedrijf tegoed hebben wat betreft kennis en de inzet van mensen. We verwachten geen substantiële voor- of nadelen.’ Over de acties van de vakbonden schudt Van Vonno het hoofd. ‘De economie zit tegen, we hebben de fraudeaffaire en nu ook nog stakingen. We zijn wel aan de beurt. De toepassing van de reisregeling blijkt achteraf erg royaal.’

Reageer op dit artikel